ABONE OL

600 değişiklik yemek yemek ve tatlıyla mutfak kültürünün yaşatılmasında manâlı bir yere sahip olan medeniyetler şehri Hatay'ın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Antakya künefesi, dünyaya nam saldı.

Şoklanmış şekilde dünyanın dört bir yanında ihraç edilen künefe, ABD, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşmiş Arap Emirlikleri, Singapur ve Güney Afrikada insanların damaklarını tatlandırıyor.

Yeni hedef Avrupa

Yeni hedef Avrupa

Antakya künefesinin yurt içi satışının takvim 600 ton, yurt dışı satışının ise 360 ton olduğunu aktaran Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya künefesinin, Avrupa Birliği ülkelerinde tescil edilmesi için milletlerarası tescil müracaatında bulunduklarını ve kısa sürede sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.

Çinçin, AB tescilinin arkasında, o ülkelere ihracatın artmasını beklediklerini ifade ederek, künefenin içinde kullanılan peynirin, Antakya künefelik peyniri adıyla da kayıt çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Yurt dışı ihracatımız aylık 100 bin porsiyon

'Yurt dışı ihracatımız aylık 100 bin porsiyon'

Hatay'da 1949 yılından bu yandan Antakya künefesi üretimi yapan tesisin idare heyeti üyesi Halil İbrahim Uçar, standarda uygun şoklanmış vaziyette hazırladıkları künefeyi ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Suudi Arabistan, Singapur gibi ülkelere ve Güney Afrikanın Johannesburg kentine ihraç ettiklerini söyledi.

Avrupa Birliği tescilinin arkasında ihracatta yeni bir atılım yapmayı hedeflediklerini söyleyen Uçar, "1949 yılında kurulan şirketimiz, Türkiye geneline ve dünyanın birçok ülkesine ihracat yapmaktadır. Türkiye'deki niyet noktalarımız, restoran, kafe ve market gibi yerler. Dünyada da yine benzer şekilde bu noktalara satmak yapmaktayız.

Şu anki hedefimiz, Antakyanın tescilli tatlısını Avrupa Birliği tescilinin ardındaki, Avrupa Birliğinin bütün ülkelerine yollamak. acilen Türkiye geneline aylık 200 bin porsiyon dağıtım yapıyoruz. Yurt dışına da aylık 100 bin porsiyon ihracatımız bulunuyor" dedi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/antakya-kunefesi-dunyanin-dort-bir-yanina-ihrac-ediliyor-6431039