ABONE OL

Yaklaşık bir buçuk yıldır hayatımıza giren Kovid-19, tüm dünya sağlığını negatif yönde etkilediği gibi sosyal hayatımızı da etkiledi. Bu dönem içerisinde hepimiz evlere kapandık, gündelik spor programımıza ara verdik, atıl kaldık. sonuç olarak da kilo aldık. Evlerimizden kastetmek zorunda kalıp hareket alanımız kısıtlandı, mutfakta daha fazla vakit geçirdik. Işlem uzadıkça kilo alımı gelişen çoğumuz diyet yapma gereksinimi duymaya başladı.

Bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığının tehdidi altındayken diyet gerçekleştirmek daha da tedbirli olmayı gerektiriyor. Kontrolsüz ve bilinçsiz yapılan gıda program ve disiplinlerinin bağışıklık sistemimizi ekleyeceğini unutmamak gerekir.

Hastalığa karşı sağlam bir bağışıklık sistemi nedeniyle onlarca vitamin, takviye alternatif mahsul kullanan bizlerin perhiz yaparken doğal yoldan aldığı vitamin ve mineral kaybına uğramaması çok kayda değer.

Diyetle beraber istikrarsız kaybı, vitamin kaybı, adale gücü kaybına niçin olan protein eksiği gibi durumlar da her türlü enfeksiyonlarda olduğu gibi Kovid-19 enfeksiyonuna da bir yatkınlık oluşturacağı unutulmamalı.

Öğün listesi hazırlarken nelere dikkat edilmeli

Öğün listesi hazırlarken nelere dikkat edilmeli?

Öğün listesi yapılırken dengeli beslenmeden taviz verilmemeli, her vitamin grubundan ve protein grubundan besinlere şüphesiz yer verilmeli. Besin disiplini ve düşük kalorili öğün programı aramak eksik yemek olduğu değin uyumlu yemek yemek ve dengeli besin anlamına da geliyor. Bilhassa bir bilirkişi eşliğinde diyet yapmanızı daima tavsiye ediyoruz.

Aralıklı oruç diyeti yapmak riskli çünkü...

Aralıklı oruç diyeti yerine getirmek tehlikeli çünkü...

Halk arasında ve çevremizde gördüğümüz uzun süren açlıklar, kahve ile iki öğün geçirilmesi istikrarsız kaybına neden olarak bağışıklık sisteminin baskılanmasına ve Kovid-19 için tehlike oluşturuyor.

Uzun saatler baştan başa sıvı almadan geçirilen saatlerin bağışıklık sisteminin zayıflattığı unutulmamalı aynı zamanda perhiz yaparken protein açığının bilhassa protein eksikliğinin yeniden bağışıklık sistemini etkileyeceği unutulmamalı.

Vitamin, bilhassa D vitamini fazla güneş ışığı ile alınamadığı vakit ekstra kaynak ile alınması için hekim ve eczanelerden destek alınmalı; besin uzmanlarımızın her zaman D vitaminiyle ilgili önerileri sorulmalı.

Perhiz yaparken, kilo verirken tabii oysa dinç yaşamak isterken aynı zamanda bağışıklık sistemimizi zayıflatmak Kovid-19 salgını esnasında bizi enfeksiyona daha meyilli bırakacaktır. Mutlaka bağışıklık sistemimizin toplu kalması, destekli kalması için vitaminlerden, proteinlerden ve istikrarsız açığından korunarak beslenmeyi tercih etmeliyiz.

Özellikle diyabet (diyabet), hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi hastalıkları olan 50 yaş üstü bireylerin takip edildikleri hekime danışmadan gıda programlarına başlamamaları şüphesiz öneriliyor. Yapıldığı zamanda beslenme ve diyet uzmanı eşliğinde yapılması gerekiyor.

Sağlıklı besin, ideal kilo natürel fakat hepimizin hedefi. Oysa içten, bilinçli yöntem ve profesyonel takviye bu amaç için pandemi döneminde daha da gerekli.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/aralikli-oruc-diyetini-kovid-19-doneminde-yapmanin-tehlikeleri-6470399