ABONE OL

Prof. Dr. Üstündağ, böbrek hastalığının gitgide artarak yaygınlaştığını ve Türkiye'de erişkin yaş gruplarında en hafif evreden en yoğun evreye dek her 6 kişiden birinin böbrek rahatsızlığı çektiğini ifade etti.

Böbrek hastalığının diyabet, obezite, fazla tuz kullanımı, sigara gibi birçok nedenden kaynaklandığını anlatan Üstündağ, kontrolsüz hap kullanımının da böbreklere büyük hasar verdiğine dikkati çekti.

Kontrolsüz, fazla ilaç tüketiminin böbrek hastalığı riski oluşturduğunu dile getiren Üstündağ, "Özellikle 30-70 yaş arası bayan hastalarda sızı kesicilerin uzun süreli kullanımı kronik böbrek hastalığının kayda değer bir nedeni.

Vatandaşlarımızın şunu bilmesi lüzumlu, basit bir ağrı kesici diye aldığı ilaçların toplamı, yaşamı baştan başa 1 kilogramı aşarsa o kişinin böbreğini etkilememesi muhtemel değildir. 2-3 kilograma ulaştığı vakit diyaliz ya da nakil gerektirecek dek ağır böbrek hastalığına uğramanız söz konusu olacaktır." dedi.

Ben günde 1 tane kullanıyorum demek riski azaltmıyor

 "Ben günde 1 tane kullanıyorum demek riski azaltmıyor"

Prof. Dr. Üstündağ, hekim tavsiyesi ve kontrolü dıştan aralıksız hap kullanılmaması gerektiğini açıklama etti. Gramajı az görünen ilaçların, yıllar içindeki aralıksız kullanımıyla böbreğe hasar verici boyutlara ulaştığını vurgulayan Üstündağ, şunları kaydetti:

"Bu sızı kesiciler çoğunlukla 500 miligramdır, günde 2 tane kullansanız 1 gram eder ve bir senede 365 gram eder. 3 sene böyle kesintisiz kullanıldığında zaten 1 kilograma ulaşmış oluyor. Bundan Böyle böbrek hastalığınız başlamış demektir. Böbrek hastalığı bir kere başladığında da çok sıkı önlemler alınmazsa çoğunlukla ilerleyicidir ve diyalize dek götürür.

O ilaçları 6-7 yıl kontrolsüz şekilde kullandığınızda artık son dönem böbrek hastalığına uğrama ihtimaliniz fazla pozitif artmıştır. 'Ben günde 1 tane kullanıyorum' aramak riski azaltmıyor."

Hekimin onayı olmadan, "diz ağrıma veya baş ağrıma iyi geldi" diye bu ilaçların uzun vakit kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Üstündağ, "Bunu yaparsak bir derdimize koskocoman bir dert eklemiş olabiliriz. Başınız ağrıyorsa kan basıncı hastası olabilirsiniz, bunu kan basıncı düzenleyici tedaviyle giderebilirsiniz, ağrı kesiciyle onarmak başka bir soruna kapı açabiliyor." diye konuştu.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/asiri-agri-kesici-kullanimi-bobrek-hastaligi-riskini-artiriyor-6428635