Astım hastalığı erkek çocuklarda kız çocuklara oranla daha fazla gerçekleşmektedir. Erişkin bireylerde astım, kadınlarda erkeklere oranla daha yaygındır. Dünya genelinde her sene adeta 250.000 birey astım hastalığı nedeniyle yaşamını yitirmektedir.

Astım Nedir, Neden Olur?

Astım hastalığı, solunum yollarında meydana gelen, tedavi edilemeyen bir hastalıktır. Rahatsızlık kişilerin solumasını kısıtlayarak akciğerlerde daralmaya ve iltihaplanmaya niçin olur. Astım hastalığının gelişimi esnasında şahısların hava yollarında şişlikler oluşur ve hastanın bazı maddelere karşı hassasiyetleri gelişir. Artmakta olan hassasiyet herhangi bir reaksiyona sebep olduğunda hava yollarının kontrolünü sağlayan kaslarda gerilme gerçekleşir. Bu yapılırken hava yollarını daha da daraltabilir ve fazla bir sümük üretimini tetikleyebilir.

Astım hastası olan bir kişide hava yollarının iç duvarları yani bronşiyal tüpler iltihaplanır ya da şişer. Bu iltihaplanma ve şişme solunum yollarını mümkün bir tahrişe karşı ciddi derecede sağduyu hale getirir ve bu sebeple alerjik reaksiyonlara karşısında kişilerin duyarlılıklarını arttırır.

Astım hastalığı hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyebilmektedir. Bunun yanı sıra:

​​​​​Herhangi bir duruma karşı alerjisi olan kişiler,

Tütün ve tütün ürünleri tüketenler,

Hava kalitesi iyi olmayan şehirlerde ikamet eden ahali,

Ailesinden herhangi birinde astım hastası olan ya da herhangi bir duruma aleyhinde alerjisi olan kişiler astım için tehlike grubu içerisindedir.

Astım Krizi Nasıl Hafifletilir, Nasıl Geçer?

Astım krizinin önlenebilmesi için erken uyarı işaretlerinin iyi tanımlanması gerekmektedir. Erken uyarı işaretleri astım hastalarında atağın hemen öncesinde meydana gelmiş olan değişikliklerdir. Gerçekleşen bu şartların değişmesi astım krizi semptomlarından derhal önce başlar ve astımın kötüleşmeye başladığını göstermekte olan ön işaretlerdir. Genel anlamda astım krizi erken semptomları jurnal aktivitelerinizi engelleyecek kadar şiddetli değildir. Bu belirtilerin ayrım edilmesi ile astım krizi durdurulabilir ya da daha kötüye ilerlemesi engellenebilir. Astım krizinin erken dikkat işaretleri şunlardır:

Gece yaşanan sık öksürük,

nefes darlığı,

Çalışma sırasında kuvvetsizlik duygusal,

Basit üzülmek

Anksiyete, yorgunluk ve huysuzluk hali,

Burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı

Baş ve boğaz ağrısı

Alerji belirtileri, aksırma gibi durumlar yaşamak,

Gece astımı nedeniyle uyku problemleri yaşamak.

Astım Krizinin Önlenmesi İsteniyorsa:

Alerji Testi: Yapılacak olan alerji testleri doğruca herhangi bir alerjene aleyhinde hassasiyet öğrenilebilir ve bu alerjen ile karşılaşılması durumunda çabuk tedavi gerçekleştirilebilir.

Tetikleyicileri Öğrenmek: Astım krizlerine sebep olan dış sebep tetikleyici unsurlar ise bu unsurlara maruz kalmaktan kaçınarak mümkün bir astım krizi engellenebilir.

Yüzünüzü Sıcak Tutun: Eğer gerçekleşen astım krizi soğuk bir havada alıştırma yapıyor iken meydana geliyorsa ısınma gerçekleşene değin yüzünüzü bir eşarp veya maske ile kapatın.

Ellerin Sık Yıkanması: Astım hastalığına sahip olan şahısların ellerini çoğu kez yıkaması solunum yolları ile yakalanan soğuk algınlığı virüsüne yakalanma riskini azaltacaktır. Bu sebeple astım krizinin engellenmesi daha kuytu sağlanacaktır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/astim-nedir-neden-olur-astim-krizi-nasil-hafifletilir-nasil-gecer-6432769