ABONE OL

Amasya yöresine özgü ve içerisinde, K, A, B ve C vitaminlerini barındıran fırın keşkeği bağışıklık sistemini güçlendiriyor. 

Osmanlı mutfağıyla özdeşleşmesi ile günümüze değin gelen 'fırın keşkeği yarma bulgur, kuzu eti ve su karışımı ile harç yapılıp, çömlek içerisinde odun ateşinde fırında pişiriliyor.

Kentte bilhassa koronavirüs salgını sonrası tercih edilen keşkek, evlerde yapılıyor. 

Emekli eğitimci ve gurme Yaman Kesim, araştırma yapan bilim adamları, keşkeğin son derece zinde bir besin olduğunu ortaya koyduklarını belirterek, "Covid-19 vakalarından doktorlarımızın önerisi iyi beslenme, hijyen ve maske biz bunların hepsini yaparken, iyi bir beslenmenin de dürüst, doğal gıdalardan ve bilhassa et ve tahılın yani baklagillerin bir arada tüketilmesi gerektiğini söyleyebilirim.

Burada manâlı ve vurguladığımız bir husus da, Amasyamızın geleneksel mutfağının çok özel yemeği olan fırın keşkeğini mutlaka bol bol tüketilmesini öneriyorum.

Çünkü keşkeğimizin insan vücuduna koskocoman yararları var, bağışıklık sistemimizi destekliyor" dedi.

Rahmi Koç, keşkek yiyerek koronayı atlattı

'Rahmi Koç, keşkek yiyerek koronayı atlattı'

Amasyanın fırın keşkeğinin özel bir yemek olduğunu belirten Kesim, "Rahmi Koç, 'Keşkek yiyerek koronayı atlattım' diyorsa, mutlaka bunun bilimsel bir gerçeği vardır.

O da içerisindeki malzemelerle, pişirme yöntemi ile insan vücuduna ne dek dayanıklılık kazandırdığını, hastalıklara karşısında, bilhassa koronaya aleyhinde mükemmel bir bağışıklık sistemi yarattığını artık biliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: www.milliyet.com.tr