Çinko bağışıklık sisteminin normal çalışmasını destekliyorABONE OL

Çinko bağışıklık sisteminin sıradan çalışmasını destekliyor

Çinko bağışıklığımız için son derece önemli olan T hücrelerinin sayısının artması üstünde etkili rolü olan eser bir elementtir. Yapılan araştırmalar 3 aylık düzenli çinko kullanımı sonrasında T hücrelerinin yüzde 21 oranında arttığını göstermiştir. Bağışıklık sistemi vücudu hastalıklara aleyhinde koruyan bir kalkan gibidir.

Bu kalkan çinko baştan sona güçlü ışık halkası gelir. Çinko seviyesi düştüğünde gövde hastalıklara açık ülkü geliyor. Klinik olarak takip edilen böylece çok hastada, maalesef çinko seviyesinin düşük olduğunu görüyoruz.

Covid-19’dan korunmak ve hastalığı daha kolay atlatmak için: Çinko

Covid-19’dan korunmak ve hastalığı daha basit atlatmak için: Çinko

Covid-19’dan (SARS-CoV-2) korunmak için alınması gereken maske, mesafe, hijyen önlemleriyle birlikte çinko seviyesinin de önemi büyük.

Bir yana aşı ve hap çalışmaları devam ederken bir yanda da Covid-19 ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Dünyada bambaşka ülkelerde yapılan incelemeler çinko seviyesinin Covid-19’a yakalanma oranlarını düşürdüğünü, yakalananların da hastalığı daha az problemle/daha eksik komplikasyon ve hastanede daha az yatış yaparak atlattığını gösteriyor.

Covid-19 hastaları üstünde yapılan bir araştırmada hastaların yüzde 57,4’ünde çinko seviyesinin düşük olduğu görülmüştür.Çinko eksikliği olan Covid-19 hastalarının yüzde 70.4’ünde komplikasyon görülürken bu oran çinko eksiği olmayan hastalarda yüzde 30 seviyesinde kalmıştır.

Çinko eksikliği olan hastaların hastanede kalış süresi de manalı şekilde farklıdır. Çinko eksiği olan Covid-19 hastaları hastanede 7,9 gün kalırken, çinko eksiği olmayan hastalar 5,7 gün daha sonra taburcu olmuştur. Covid-19’u ağır geçiren, entübe hastaların çinko düzeyleri üzerinde yapılan bir başka araştırmada da ağır Covid-19 hastalarındaki serum çinko düzeyleri hafif/orta Covid-19 hastalarına tarafından daha düşük bulunmuştur.

Bağışıklık sisteminin alışılagelmiş çalışmasını destekleyen çinko; şeker hastalığı, saç dökülmesi, grip ve daha aşağı solunum yolu enfeksiyonları, tekrarlayan aftlar, akne ve üreme sağlığı gibi durumlarda doktor kontrolünde kullanılabilir.

Yaş ilerledikçe çinko eksikliği de artıyor. 40’lı yaşlarda çinko eksikliği yüzde 5 civarındayken, 70 yaşından sonradan yüzde 20’lere içten çıkıyor. Bütün tahıllar, kırmızı ve beyaz et, yumurta ve deniz ürünleri, karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler varlıklı çinko kaynaklarıdır. Bunların düzenli olarak alınması önemlidir.

Türkiye’de topraklarımızın yüzde 49,8’inde çinko eksikliği bulunmaktadır. Bu durum besinlerden yeterince çinko alamamamıza yol açıyor. Çinko açısından varlıklı olan et, deniz ürünleri ve karaciğer gibi gıdaların fiyatlarının yüksekliği de gıda eksikliğini arttırıyor. Kan çinko seviyelerine bakılarak, bu durumlarda bağışıklığı korumak için hekim tavsiyesi ile reçete de düzenlenebilir. Beslenmeye çinko takviyesi yapılabilir. Çinko vücutta depolanmaz böylece uyumlu olarak alınması da önemlidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/bagisikligimizi-destekleyen-cinko-covid-19a-karsi-da-etkili-6432509