ABONE OL

Zengin içeriğiyle insan vücuduna birçok faydası bulunan balın sağlığa katkısı dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olan Oxford göre kanıtlandı. İngiltere'de Oxford Üniversitesi göre yapılan çalışma, bir kaşık balın piyasada yer alan tüm antibiyotiklerden fazla daha yardımsever olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, balın üstteki solunum yolu hastalıklarına karşısında antibiyotik ve sancı kesicilerden ortalama yüzde 36 daha pozitif etkili olduğunu ortaya koydu. Hem gene araştırmalara tarafından balın iyileşme sürecini kimi durumlarda 2 güne düşürdüğünü ve öksürüğü yüzde 50'i azalttığı tespit edildi.

British Medical Journal'da yayımlanan alıştırma gıda terörü yaşadığımız bu çağda içten beslenme açısından paha biçilmez. Bal ve arı ürünleri biz insanların doğada tüketebileceği içeriği en zengin gıdaların başında geliyor. Bu kıymetli rapor balın öksürük, soğuk algınlığı ve burun tıkanıklığına karşı antibiyotiklerden daha etkin olduğunu ortaya koyuyor.

Sadece bal değil diğer arı ürünleri çiçek tozu, propolis ve arı sütü gibi değerli ürünler de insan için faydalıdır. Bu ürünler katkısız ham bal ile doğru ölçülerde karıştırılarak gereksinim doğrultusunda tüketilmelidir. Ancak hangi bal tüketilmelidir? Her bal değil, katkısız ham bal antibiyotiklerden daha etkin olur.

Bambaşka yaşlardan bin 700'den pozitif katılımcının klinik deneylere emrindeki tutulduğu araştırmada hastaların yüzde 36'sının öksürme sıklığının azaldığı ve yüzde 44’ünde öksürük şiddetinin zayıfladığı sonuçları paylaşıldı. Araştırmada kayıtlı bal piyasadaki ucuz ve merdiven altı olarak sözcük grubu ettiğimiz ürünler değildir.

Araştırmacılar yaklaşık olarak hiçbir yan etkisi olmayan balın, burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı için reçete edilen antibiyotiklere alternatif olarak önerilebileceği görüşünde birleşti. Çalışmalarda hem, bal ile tedavi olanların semptomlarının iki gün daha eksik sürdüğü görüldü.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/bal-antibiyotikten-daha-etkili-olabilir-6432464