Bal çeşitleri ülkemizde fazladır. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan bal, faydaları ile bilinmektedir. Doğal tedavide bal en fazla kullanılan gıdalardan bir tanesidir.

 Bal Çeşitleri Nelerdir?

 1) Çiçek Balı

 En çok tüketilen bal çeşitlerinden bir tanesidir. Çiçek balı üretimi de ülkemizde yeniden oldukça fazladır. Bitkilerden elde edilen bir bal çeşidi olup organik ballar denilince akla birincil gelen ballardan bir tanesidir. Çiçek balı tüketimi de tekrar önerilmektedir.

 2) Çam Balı

 Çam balı özellikle organik balar arasında en yaygın olan bal çeşitleri arasındadır. Bundan nedeniyle çam balı kullanımı yaygındır. Özellikle ülkemizde Ege bölgesinde daha artı yetişmektedir. Çam balı sarıçamlardan elde edildiğinden dolayı namına çam balı denilmiştir. Dünya genelinde çam balı yalnızca Türkiye ve Yunanistan'da üretilmektedir. 

 3) Narenciye Balı

 Bal çeşitlerinden bir adam başına olan narenciye balı beslenme değerleri yüksek olan bir baldır. Portakal limon ve mandalina ağaçlarından elde edilen narenciye balı Akdeniz ikliminde daha fazla yetişmektedir. Ülkemizde de en fazla Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Epeyce tatlı bir bal olan narenciye balı kokusu da epeyce güzeldir.

 Özellikleri ve İsimleri İle Organik Bal Türleri

 1) Ayçiçek Balı

 Organik ballardan bir her birine olan ayçiçek balı en basit elde edilen ballar arasında yer almaktadır. Bundan nedeniyle da ayçiçek balı üretim maliyeti diğer ballara kadar daha ucuzdur. Türkiye'de azami Trakya bölgesinde yetişen bir organik baldır. Altın sarısı bir renge sahiptir. Ayçiçek bitkilerinden elde edilir.

 2) Ihlamur Balı

 Ihlamur ağaçlarından elde edilen bir organik bal türüdür. Ihlamur balı Karadeniz bölgesinde daha pozitif yer almaktadır. Kıvamı en yoğun olan organik bal çeşitlerinden bir tanesidir. Ihlamur Bal Doğu Karadeniz illerimizde sıklıkla yetiştirilir.

 3) Kekik Balı

 En tatlı bal çeşitlerinden olan kekik balı da organik bal türleri arasındadır. Kekik Balı çoğunlukla yüksek dağlarda daha pozitif yetiştirilmektedir. Bundan nedeniyle rakımı yüksek olan illerde kekik balının yetiştiriciliği yaygındır. Kekik balı sahip olduğu özellikler ile öksürük astım ve bronşite çok iyi gelmektedir. 

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/bal-cesitleri-nelerdir-ozellikleri-ve-isimleri-ile-organik-bal-turleri-6471134