ABONE OL

Türkiyenin her bölgesinde öbür yemek yemek kültürleri öne çıkarken, bilhassa denize kıyısı olan kentlerde balık içerikli yemekler bol miktarda tüketiliyor.

Zengin beslenme değeri nedeniyle uzmanlar kadar en az haftada iki kez tüketilmesi tavsiye edilen balığın satın alınırken, tazeliğine dikkat edilmesi öneriliyor.

Balıkta bazı işletmelerin maliyeti düşürmek ve daha artı kar etmek amacıyla hilelere başvurduğu belirtiliyor.

Bir Takım balıkçılar bu aldanma söylentilerini belli bir dille reddetse de bazıları ise sayıları az da olsa hileye başvuran şahısların olduğunu söyledi.

Balıkçılar, tüketicileri güvendiği yerlerden alışveriş yapmaları konusunda uyardı.

Küçük balık yutturup, solungaçları boyuyorlar

Ufak balık yutturup, solungaçları boyuyorlar

Takriben 15 yıldır Adanada balıkçılık yaptığını ve mesleğini fazla sevdiğini dile getiren Ayşe Kılıç (40), tezgahına asla bayat balık sokmadığını söyledi.

"Bir balığın taze olup olmadığını bilmek için birincil etapta solungacına ve derisine bakıldığını açıklayan Kılıç, Balığın solungacı aydınlık kırmızıysa tazedir.

Ama bu işe de aldanma karıştıranlar olduğunu duyuyoruz. Mesela, solungaçtaki rengi tutturmak için şırıngayla kırmızı boya enjekte edildiğini duymuştum. Balık ağır çeksin diye büyük balıklara küçük balıkları yutturanlar da varmış" dedi.

Karbonat ve tuz ile parlak gösteriyorlar

Karbonat ve tuzlu ile parlak gösteriyorlar

Balığın tazeliğinin cilt ve göz parlaklığıyla da anlaşıldığını kaydeden Kılıç, taze balığı anlamanın püf noktasına değinerek, "Balık derisine elinizle bastırdığınızda balık çöküp geri düzelmiyorsa bayattır.

Eğer elinizi çektiğinizde düzeliyorsa tazedir. Bunun yanı sıra 3'üncü günü geçen ve gözleri solmaya başlayan balığı karbonat ve tuz suya sokup şokladıktan sonradan yeniden parlak ayla getirenler de varmış.

İşin kısası bu kişilerin sayısı eksik olsa da var. İnsanlar ya balığı çok iyi bilecekler ya da balıkçılarını tanıyacaklar" diye konuştu.

Bizde olmaz, varsa İstanbulda vardır

Bizde olmaz, varsa İstanbul'da vardır

Adana Balıkçılar Çarşısında 45 yıldır balık tezgahı bulunan Selahattin Kaya ise balıkta aldanma söylentilerine kulak asılmaması gerektiğini ve Adana, Mersin, İskenderun gibi bölgelerde balığa katiyen aldatma karışmayacağını söyledi.

Hileye başvuran eksik sayıda balıkçının İstanbul gibi büyük kentlerde olduğunu bahis eden Kaya, "Allah, insana helal lokma nasip etsin. Bizde badana moya olmaz. İstanbulda olabilir.

Buralarda böyle bir şey olamaz. Bu meslek hassas bir meslektir. Bir müşteriyi bir sefer kandırabilirsin. Ardından senin tezgahına uğramaz. Kısacası aldatma yapmanın bir getirisi olmaz" dedi.

Bir Takım balıkçılar ise bir başka aldatma yöntemi olarak büyük balıkların gırtlak kısmına olta kurşunu sıkıştırılarak ağırlıklarının arttırıldığını ve tartıldıktan sonradan temizleme öncesi el çabukluğuyla bu kurşunların çıkarıldığını söyledi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/balikta-buyuk-hile-karbonat-ve-tuzun-icinde-bekletiyorlar-6409695