Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Özkan Demirhan,"Timus bezinden kaynaklı bir bitki örtüsü olan timoma çoğunlukla timus bezinden kaynaklanarak  etrafına doğru, yavaş çoğalan ve nadir görülen bir kanser türüdür.  Timus bezi buluğ çağı dönemine değin bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan T lenfositlerinin üretim yeridir ve gelişmesini sağlar. Ergenliğe içten küçülmeye başlar ve zamanla işlevini kaybeder” dedi. 

Timoma belirtileri nelerdir, nasıl ortaya çıkar?

Timomanın belirtilerine değinen Özkan Demirhan,"Timomalar çoğu vakit semptom vermez oysa büyümeye başlayınca öksürük, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, solunum yetmezliği, iştahsızlık gibi belirtiler verirler. Nadir durumlarda cilt döküntüsü ve kansızlık gibi belirtiler de görülebilir. Bir Takım durumlarda yine arada bir vena kavaya (SVC) yani kol ve kafanın toplardamarlarının birleşerek kalbe döküldüğü damara baskı yaparak Superior Vena Cava Sendromu' na (SVCS) neden olabilir. SVCS durumunda boyun, göğüs ve yüzde şişlik oluşur ve vücudun üst tarafındaki görünür damarlar şişer. Bu tabloya baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtiler de eşlik eder.

Hangi hastalıklar timoma ile benzer olabilir?

Bağışıklık sisteminin kendi kendine saldırması sonucu oluşan miyasteni gravis, kırmızı hücre aplazisi, hipogamaglobulinemi, lupus, polimiyozit, ülseratif kolit, romatoid artrit, Sjogren Sendromu, sarkoidoz ve skleroderma gibi bağışıklık sistemi hastalıkları da timoma benzer olabilir" biçiminde veri verdi. 

Belirti vermeden ortaya çıkan timoma nedir, nasıl tedavi edilir

Timoma tanısı nasıl konur?

Timomanın tanı yöntemlerine ve tedavi seçeneklerine de değinen Demirhan, "Timoma başlıca başka nedenlerle tarama veya teftiş yapıldığı zaman tesadüfen saptama edilir. Timomanın tanısı ve evrelemesi için Bilgisayarlı Tomografi (BT), Magnetik Rezonans( MR) ve PET CT  ile hastalığın kapsamı, tümörün yakındaki dokulara yayılım durumu, hücreli tipi dikkate alınır. Tanı için ileri aşama tümörlerde mutlaka hücresel tipi tayini yapılmalıdır. Ara Sıra timoma dışı bir hastalıkla ile karıştırılabilir. Biyopsi için ve kesin teşhis için mutlaka tatmin edici materyal alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

Timoma nasıl çare edilir?

Timomanın çare seçeneklerine değinen Dr. Demirhan, "Timomada tedavi seçenekleri hastalığın evrelerine tarafından belirlenir. Timomanın 4 evresi vardır. Safha 1’de ur bir kapsül içerisinde sınırlıdır. Evre 2’de bitkiler kapsülünü invaze eder. Aşama 3’te timoma kapsülü aşarak nefes borusu, akciğer, damarlar, yürek zarına uzanır. Safha 4’te timoma uzaktan organlara yayılma gösterir. 1’inci ve 2’inci faz timomalar cerrahi  yöntemler ile çıkarılır ve arkasından hastaya onkolojik işlemler olan kemoterapi veya radyoterapiye başlıca gerek duyulmaz. 3’üncü safha timomalar çoğunlukla çevre dokulara yayılım yapmış tümörler oldukları için önce kemoterapi ve radyoterapi ile tümörün çevre dokulardaki yayılımı geriletilir, ardındaki da bitkiler cerrahi  tedavi ile çıkarılır. Ameliyat sonrası onkolojik işlemler uygulanmaya devam edilir. 4’üncü aşama timomalarda çevre organlara yayılım olduğu için cerrahiye yerinde değildir ve yalnızca onkolojik işlemler uygulanır. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi timomanın da erken evrede saptama edilmesi önemlidir ve erken faz hastalıklarda birincil tedavisi cerrahidir" bilgilerini paylaştı.  

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr