İnsan vücudunda meydana gelen hareket sorunlarına niçin olan nörolojik rahatsızlıklar, kişilerin yaşamı da kayda değer ölçüde etkiliyor. Bu sorunların tedavisinde ise son yıllarda öne çıkan 'Derin Beyin Stimülasyonu' yani halk arasında bilinen adıyla 'Beyin Pili' şahısların hayata daha sıkı sarılmaları için umut oluyor. Ülkemizde de her geçen yaygılaşan bu usul, teknolojik gelişmelerin insan hayatı üzerine etkileri açışından da büyük tartı talep ediyor.

Beynin uygunsuz aktivitelerinin bir nevi baskılanması olarak özetlenebilecek bu usul hakkında bilgi veren Doç. Dr. Atilla Yılmaz, önemli açıklamalarda bulundu.

Alıngan bir hesaplama gerekiyor

Beynin özellikli merkezlerine alıngan bir hesaplama ile yerleştirdiğimiz elektrotlar ve bu elektrotlara alt bir batarya yoluyla gönderdiğimiz milivolt değerindeki elektriksel akımların beyin içerisindeki uygun olmayan sinyallerin açığa çıkmasının engellenmesi amaçlanmaktadır. Değişik hastalıklarda beynin değişik merkezleri kullanılmaktadır. Bütün bu merkezler ameliyat öncesinde çekilen yüksek nitelikli bir MR'da saptama edilmektedir ve özellikli yazılımlar doğruca hedeflenen bölgelerin X,Y,Z şeklinde 3 boyutlu koordinatları elde edilmektedir. Ameliyattan hemencecik önce kafatasına sabitlenen bir çerçeve yardımıyla bu koordinatlara tarafından elektrotlar milimetrenin 10'da biri hassasiyette kafatasında açılan iki ufak delikten beynin özellikli hedeflenen bölgesine yerleştirilmektedir. Bu sırada Mikro elektro kayıtlama da yapılarak beynin elektrofizyolojik aktivitesi değerlendirilmektedir. sonra bu elektrotlar cilt altından geçen uzatma kabloları yardımıyla köprücük kemiği altına yerleştirilecek olan teknolojik bir pile bağlanmaktadır. Bu şekilde pilden gönderilen elektriksel aktiviteler beynin o bölgesindeki uygunsuz sinyalleri baskılayarak hastalığın buğularını ortadan kaldırmaktadır.

Birçok sorunun çözümünde yüz güldürüyor

Bir kumanda yoluyla bu elektrik sinyallerinin dalga boyu, frekansı ve amplitüdü kolaylıkla düzenlenebilmektedir. Batarya gene kumanda yoluyla istenildiği süre kapatılabilmekte dolayısıyla hastada asla daimi bir hasar bırakmamaktadır. Terbiyesizce şunu düşünebiliriz; elinizde bir elektrot var ve beynin neresinin ne yaptığını bütün olarak biliyorsanız her şeyi yapabilirsiniz. Sonuçta beyin ve sinir sistemi tüm iletişimini bir sinir sistemi şebekesi yani elektriksel ağ biçiminde yapar. Beynin yerinde bölgesine konulan bu elektrot doğruca beyin kaynaklı çoğu hastalıkla mücadele edebilirsiniz.

'Derin Beyin Stimülasyonunun' FDA onayı almış yukarıdaki hastalıkların tedavisi dışarıda obezite, buhran, tourette, kişilik bozukluğu ve/ya da saldırgan karakter yapısı sorunu ve demans gibi çoğu hastalığın tedavisi için yapılan araştırmalar da yüz güldürücü ön sonuçlarla devam etmektedir.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/beyin-pili-hastalara-umut-oluyor.html