Bipolar bozukluk her yaşta insanda görülebilen psikolojik bir hastalıktır.

 Bipolar Bozukluk Nedir?

 Bipolar bozukluk kişinin duygularında bozukluk meydana gelmesi ve bu sebep ile kişinin sosyal hayatında, iş hayatında ve sözde durumlarda hareketlerini tamamen tamamlayamama ve bu nedenle bu hareketleri sonuca erdirememe durumudur. Bu hastalığa sahip olan kişiler aile hayatında, iş hayatında, mektep hayatında ve sosyal hayatlarında çok fazla ve bambaşka sorunlar ile karşılaşmaktadırlar. Bu hastalığa sahip olan bireylerin manik atakları ve depresif atakları umulmadık zamanlarda oluşabilmektedir. En fazla 15 ve 35 yaş aralığında ortaya meydana çıkan bu rahatsızlık, bir psikolog ya da psikiyatrist tarafından çare edilebilmektedir.

 Bipolar Bozukluk Neden Olur?

 Bipolar bozukluğun birçok bambaşka nedeni olabilmektedir. Bu rahatsızlık bir kalıtımsal yol ile geçebilmenin yanı sıra kişinin hayat tecrübesi içerisinde yaşayan olduğu bir takım büyük travmalara yan olarak da bunlardan etkilenmesinin sonucu olarak gelişebilir. çoğunlukla doktora bunalım şikayeti ile giden insanların çoğunda fiilen var olan hastalık bipolar bozukluktur.

 Tıp bilimi açısından hala bu hastalığın nedeni bütünüyle bilinmemekle birlikte, yukarıda belirttiğimiz gibi genetik faktörler ya da travmalar sonucu oluştuğu yetişkinlik göre kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra bu hastalığın bazı tetikleyici unsurları bulunur. Kişinin cinsel istismara ya da şehvetli istismar uğraması, fazla sevdiği birini kaybetmesi gibi sanki, hayatının fazla artı kötü yönde etkileyen olaylar bu hastalığın oluşumunu tetikleyebilmektedir. Bunun yanında da depresyonun fazla uzun süreli olması da bu hastalığın oluşumuna neden olabilmektedir.

 Bipolar Bozukluğun Belirtileri

 Bipolar bozukluğun çoğu öbür belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtilerin en başında kişinin kendisini bir depresyondaymışçasına hissetmesi gelmektedir. Bunlara ek olarak da çoğu belirtisi vardır. Uyku bozukluğu, uyku bozukluğu ile gelen çok pozitif uyuma ya da çok az uyuma ricası, olaylara çok büyük tepkiler verme, normalde olduğundan fazla pozitif devingen olma, konsantrasyon kaybı, kişinin cimrileşmesi veya çok artı para masraf ricası, içki kullanımında büyüme, kişinin bir takım gerçek olmayan şeylere inanması ve etrafına da bu inandığı şeyleri inandırmaya çalışması, çok artı konuşma ricası, çevresindeki insanları kışkırtma etme ricası gibi belirtiler görülür.

 Bunların yanına atak dönemlerinde ise; çaresizlik, kötümserlik, bellek yitimi, ölüm düşünceleri, çaresiz idrak etme, uyku durumunda fazla artı bozukluk, fazla artı kilo alma veya kilo kaybetme gibi bambaşka belirtiler de görülmektedir. Bu belirtilerin 2 haftadan uzun sürmesi durumunda kişinin ebeveynlerinin veya yakınlarının bu kişiyi bir psikoloğa ya da bir psikiyatriste götürülmesi gerekmektedir.

 Bipolar Bozukluğun Tedavisi

 Bipolar bozukluğun tedavisi kişide var olan bu hastalığın derecesine göre çeşitlilik göstermektedir. O hastalığa sahip olan bireye doktor tarafından bu hastalığı teşhis etmek için kullanılan bipolar testi yapılmalı ve tanı konduktan sonra kişiye yerinde bir tedavi biçimi uygulanmalıdır.

 Bu çare şekilleri genel olarak eğer demin başındaysa ve bu hastalığa aleyhinde bir tehlike varsa koruyucu tedavidir. Oysa rahatsızlık ilerlediyse bu kişiye bipolar bozukluk ilaçları verilerek ilaçla çare edilmektedir. Bireyin uyumlu olarak psikoterapilere gitmesi de hastalığın denetim aşağı tutulması ve azaltılması bakımından yük teşkil etmektedir.

 Bipolar Bozukluğu Durdurmak İçin Yapılabilecekler

 Bipolar bozukluğu durdurmak amaçlı, düzenli bir uyku, dengeli, ahenkli ve dinç besin, stresten ve can sıkıcı durumlardan uzaktan durmak bu hastalığa yakalanma riskini azaltmaktadır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/bipolar-bozukluk-nedir-neden-olur-bipolar-bozuklugun-belirtileri-ve-tedavi-yontemi-6434419