Böbrekler, karın bölgesinin ardında, göğüs kafesinin hemen altında ve omurganın her iki tarafında, sırt kısmına yakın bir yerde, fasulye şeklini hatırlatan organlardır.

 Böbrek Ağrılarının Belirtileri Nelerdir?

 Böbrekler, vücuttan atık ürünleri ve pozitif sıvıyı uzaklaştırmaktadır. Hem vücudun dengesini koruyan hormonları üretmektedir. Sırt ağrıları ile böbrek arılarını fark gözetmek zorlama olabilir. Sırt ağrıları çoğunlukla ağır kaldırma veya travma ardından oluşmaktadır. Böbrek ağrıları ise, kaburgaların hemen aşağıda daha derin hissedilen belirgin ağrılardır. Bu ağrılar karın ve kasık bölgesine doğru yayılmaktadır. Böbrek ağrılarının belirtileri ise;

Yüksek alev,

Ağrılı idrara çıkma,

İdrarda görülen kan,

Mide bulantısı ve kusma,

Baş dönmesi,

Kabızlık veya ishal,

İsilik,

Takâtsizlik ve halsizlik,

Titreme biçiminde görülmektedir.

 Böbreklerin daha fazla tehlikeye girmesi sonucunda ise ortaya diğer belirtiler çıkabilir. Bunlar;

Ağızda oluşan metalik tat,

Ağız kokusu,

Şişme,

Nefes Darlığı gibi belirtilerdir.

 Hem ağrıların altında yatan sebeplere alt olarak sol ya da sağ tarafta böbrek ağrısı oluşabilir. Bu ağrılar sırtın her iki yanına da hissedilebilir. Lakin hafif hasarlar başlangıçta herhangi bir bulgu de göstermeyebilir. Şiddetli ağrılarda ise olağandışı kan basıncı, nabız ve şoka sebebiyet verebilir.

 Böbrek Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

 Böbrek hatalıklarının öyle çoğu böbreklerin fonksiyonlarını etkilemektedir. Akut ya da kronik olarak aşağıda yatan ve sonra edinilmiş hastalıklardan kaynaklanır. Diğer yanlamasına doğumdan itibaren görülen rahatsızlıklarda böbrek ağrılarına neden olur. Böbrek ağrılarının nedenleri;

İdrar yolu enfeksiyonları,

Mesane Enfeksiyonu,

Böbrek büyümesi,

Böbrek enfeksiyonları,

Böbrek taşı,

Böbrek kanseri,

Böbreği sıkıştıran bir ur veya kaburga kırığı gibi etkenler,

Glomerülonefrit,

Böbreklerde oluşan kan pıhtıları,

Polikistik böbrek hastalığı,

İdrar akışının iyice veya kısmen tıkanmış olması,

Böbreklerin dokusuna zararlı ilaçlar ya da toksinler,

Gebelik, Delici travma ya da künt travma sonrasında ortaya meydana çıkan böbrek laserasyonu,

Son dönem böbrek hastalığı biçiminde sıralanmaktadır.

 

Böbrek Ağrısına Benzer Ağrılar Nelerdir?

 Böbrek ağrısı epeyce anlaşılmaz bir ağrıdır ve o kadar fazla sızı durumu, böbrek ağrısını taklit edebilir. Böbreklere yan olmadığı halde, benzer ağrılar;

Sırt kaslarının gerilmesi,

Omurga sorunları,

Kaburga ağrıları,

Akciğer etrafındaki zarın kuru iltihabı,

Omurilikten meydana çıkan sinirlerin kök iltihabı,

Zona, retroperitoneal fibroz ve aort abdominal anevrizması,

Jinekolojik sorunların tamamı böbrek ağrılarını taklit eder.

 

Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir, Evde Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?

Böbrek ağrısı baş gösterdiğinde bariz ve derin bir sızı hissedilir. genellikle teşhisi konulan hastaların, hastaneye gitme durumları belirtilmiş aralıklarla gerçekleşir. Hastalığın sebebini bilen ve teşhisi konan kişi evde birtakım yöntemlerle böbrek ağrılarına çözüm bulabilmektedir. Bu bağlamda böbrek ağrısına ne iyi kazanç;

 Limonlu Su: Limonata sözde bir karışım hazırlanır ve günde minimum bir en fazla üç defa içilir. Lakin içerisine çok artı limon konmamalıdır.

 Karahindiba Çayı: Sindirim sistemiyle ilgili problemlerde ve ödem, safra kesesi gibi böylece çok rahatsızlık için hap niyetine kullanılmaktadır.

 Kereviz Suyu: İçerisindeki vitaminler ve bileşenler bir uçtan bir uca kerevizin faydaları saymakla bitmez. Gün içerisinde belli aralıklarla içilebilir.

 Böbrek ağrılarını engellemek amacıyla, bu ağrıları çeken birey özellikle soğuk havalarda, mutlaka çorap ve atlet giymelidir. Hem böbrek rahatsızlığı olan kişiler üşütmekten kaçınmalıdır. Çünkü böbrek ağrılarının belli başlı sebebi üşütmektir. Keza böbrek ağrısı olan kişiler tuvalete gitme ihtiyacı hissettiğinde ertelememelidir. İdrar veya dışkı yakalamak da böbrek ağrılarının oluşmasını sağlar.

 Sıcak su torbası da böbrek ağrılarına iyi gelmektedir. Böbreklerde ağrı hissedildiği vakit sıcak su torbasının içerisine, sıcak su doldurulduktan daha sonra direkt temas yerine, mutlaka bir havluya sarılmalı ve ağrının olduğu bölgeye yerleştirilmelidir. Diğer yana böbreklerin çalışmasını sağlamak amacıyla günde en düşük 2 litre su ve devirli aralıklarla nar suyu içilmelidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr