Böbreklerin esas işlevi, idrar üreterek atık maddelerin dışarı atılmasını sağlamaktır. Metabolik süreçlerin ardından ortaya meydana çıkan pozitif su ile vücuttaki zararlı toksinler böbrekler aracılığı ile filtrelenerek idrar yolu ile dışarı atılmasını sağlar.

Böbrek Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?

Böbrek yetmezliği, böbreklerin kandaki atıkları yeterince filtrelemeyerek vücuttan atılmasını sağlayamadığı durumlarda ortaya çıkar. Böbrek fonksiyonların yüzde 15'in altına düşmesi, böbrek yetmezliği yaşandığını gösterir.

Böbrek yetmezliği, bir anda ortaya çıkan bir hastalık değil, genelde aşamalı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığın aşağıda yatan o kadar fazla sebep olabilir. Böbrekler, gün geçtikçe işlevini yitirir ve tedavi edilmediği durumda ise adamakıllı işlevsiz bir ışık halkası gelebilir. Bazı kişiler, böbrek yetmezliğinin farkına varmadan yaşamlarını sürdürürler. Fakat bazı hastalarda böbrekler, işlevini yerine getiremediği takdirde başka sağlık durumu sorunlarına yol açar.

Böbrek Yetmezliğinin Evreleri

Böbrek yetmezliğinin başında böbrekler, vücutta biriken sıvıyı dışarı atamaz. Bu da böbreklerin küçülmesine niçin olur. aynı zamanda kan basıncını düzenleyemeyeceği için ve buna emrindeki olarak tansiyon artacağı için böbrekler zamanla küçülebilir. Küçülmeye aralıksız böbrekler ise, zaman içinde işlevini yitirmeye başlar.

Yüksek kan basıncı sebebi ile de böbrek yetmezliği ortaya çıkabilir. Böbrek işlevini yerine getiremediği için bu duruma yol açan hastalıklar, bir döngü olarak vücudu olumsuz etkiler. Böbrek yetmezliği, yaşamsal yük taşıyan ve hiç süre kaybetmeden tedavisine başlanılması gereken ciddi bir hastalıktır.

Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Böbrek yetmezliğinin belirtileri, böbrek yetmezliği şikayetinin şiddetine ve hastalığın seyrine kadar değişir. Lakin bir takım durumlarda hiçbir bulgu göstermeden de böbrek yetmezliği oluşabilir. Başlıca böbrek yetmezliğinin belirtileri;

Normalden daha az idrara çıkma

Daha önce yaşanmamasına rağmen pat diye bire ortaya çıkan nefes darlığı

Sürekli olarak mide bulantısı hissetme

Yorgunluk, dermansızlık ve uyuşukluk hissi

Zihinsel olarak karışıklık

Bacakların, ayakların ve ayak bileklerinin şişmesi ile vücudun kayıtlı bir bölgesinde ortaya çıkabilecek bir ödem meydana gelmesi

Göğüste sızı ve baskı hissedilmesi

Son olarak da koma, böbrek yetmezliğinin belirtileri aralarında yer alır.

Böbrek Yetmezliğinin Tedavisi

Böbrek yetmezliği için kullanılan birkaç tedavi yöntemi vardır. En çok kullanılan böbrek yetmezliği tedavisi ise, diyalizdir. Diyaliz, bir alet yardımı ile kanın filtrelenmesi ve arındırılması anlamına gelir. Bu makine, böbreklerin yerine getiremediği işlevi yerine getirmeyi amaçlar. Hasta, böbrek yetmezliğine ast olarak büyük bir makineye bağlanır ve kateter torbaya bağlanabilir.

Diyaliz ile birlikte düşük potasyumlu ve düşük tuz oranlı bir diyet yapılması gerekir. Bu sayede kanda zararlı maddelerin birikmesi büyük ölçüde önlenir. Bu hastalığın en geçerli ve en belirli tedavi yöntemi böbrek naklidir. Yapılan böbrek naklinden daha sonra, hastanın diyalize bağlanmasına gerek kalmaz. Fakat nakil işleminin yapılabilmesi için yerinde donör bulmak gerekir.

Böbrek Yetmezliği Çeşitleri

Böbrek yetmezliği, yaşamsal tartı içeren fazla önemli bir hastalıktır. Böbrek yetmezliği tedavisine başlamadan önce hastalığın çeşidi belirlenmeli ve buna yerinde bir tedavi planı belirlenmelidir. Bu sayede kısa zamanda daha büyük bir yol kat edilebilir. Böbrek yetmezliğinin çeşitleri ise;

Akut Prerenal Böbrek Yetmezliği

Akut İntrinsik Böbrek Yetmezliği

Kronik Prerenal Böbrek Yetmezliği

Kronik İntrinsik Böbrek Yetmezliği

Kronik Post-Renal Böbrek Yetmezliği

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/bobrek-yetmezligi-nedir-nedenleri-nelerdir-bobrek-yetmezliginin-evreleri-6412830