Gün içinde burundan geçen hava miktarı takriben 10.000 litredir. Çocuk ya da erişkin anında herkes ara sıra burun tıkanıklığı sorunu yaşayabilir. Çoğu süre burun tıkanıklığı ciddiye alınmaz ve geçici çözümlerle halledilmeye çalışılır. Halbuki kronik burun tıkanıklığı uykusuzluk ve dermansızlık gibi hayat kalitesini düşüren sorunlara niçin olurken, uzun vadede ise kalp büyümesi gibi çok daha önemli problemlere yol açabilir.

Soğuk algınlığı veya sinüzit gibi hastalıklar geçici süreli burun tıkanıklığı oluşturabilir fakat bu şart sorun oluşturmaz. Burun iç kısım eğriliği yani deviasyon yada burun etlerinin büyümesi gibi nedenlerle oluşan kronik burun tıkanıklığı ise uzun dönemde oksijen yetersizliğine neden olarak vücudu olumsuz etkiler. Akciğerlerimize yeteri değin temiz hava gitmeyince oksijen-karbondioksid değişimi etkilenir, kanımız dokulara eksik oksijen götürür ve zamanla dokularda zarar gelişir. Kaliteli uyku uyuyamayan birey de yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü gelişir, yüksek tansiyonu takiben kalp de ritim bozukluğu başlar ve bir müddet daha sonra yürek büyür.

Kronik burun tıkanıklığı olan hastalardaki en kayda değer belirtilerden birisi de horlamadır ve birey sabahleyin uyandığında ağzında kuruluk hissi oluşur.

Burun iç kısım eğriliği (deviasyon) genelde travma sonrası artan burun orta bölmesinin eğriliği durumudur. Gebelikte anne karnında bile, bebeğin dönme hareketleri esnasında burun travmaya maruz kalabilir, doğum esnasında ve çocukluk dönemindeki darbelerde deviasyon gelişiminde rol oynar. Her deviasyon burun tıkanıklığına yol açmaz. Toplumda burun eti olarak tanıdık konka adını verdiğimiz burun için yapıların şişmesi de epeyce sık rastlanan kronik burun tıkanıklığı sebeplerindendir. Kadınlarda adet dönemlerinde ve gebelikte yaşanan hormonal değişimlerde burun etlerinin şişmesine yol açar.

Kronik burun tıkanıklığının sebepleri aralarında aralıksız alerjiler de kayda değer bir yer tutmaktadır. Bilhassa alerjik zemine sahip hastalarda büyüyen polip gibi yapılar burnu adamakıllı tıkayabilir. Burun tıkanıklığı burnu tahriş eden her türlü maddeye karşı çoğalan tepkime sonucu da oluşabilir. En sık görüleni tütün dumanıdır. Bazı hastalar başarılı bir burun ameliyatı geçirseler zeka sigara içmeye devam ettikleri sürece bütünüyle rahatlayamazlar. Olağandışı sebeplerden birisi de gastroözofajeal reflü hastalığı (GERD) dır fakat; tedavi de mutlaka mide asidinin genize dek kaçması önlenmelidir.

Eğer burun tıkanıklığının nedeni deviasyon ise tek çözüm ameliyattır. Kemik ve kıkırdak eğriliği düzeltildiği takdirde nefes sorunu düzelir. Bundan Böyle epeyce konforlu ve kuytu şekilde burun ameliyatlarını gerçekleştirebiliyoruz. Sanırım burun ameliyatlarını korkulan bir operasyon olmaktan çıkardık

Sık tekrarlayan sinüzit ataklarında ise başta ilaç tedavisi ile iltihabı kurutup, sonrasında deviasyon, konka bülloza gibi anatomik problemleri ameliyatla hallediyoruz.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr