ABONE OL

Piyasadaki en pahalı tarım ürünlerinden biri olan çam fıstığı yiyecek sahtekarları kadar hilesi yapılan ürünlerin başında geliyor.

Değişik işlemden geçirilerek şekil olarak benzetilen pahalı çam fıstıkları çok daha ucuz olan yer fıstığı ile karıştırılıyor.

Fıstık ağacının kozalaklarının içerisinde bulunan sert kabukların kırılmasıyla ortaya meydana çıkan çam fıstığının bir takım gıda sahtekarları kadar taklitinin yapılması üreticiyi mağdur durumda bırakıyor.

Yüksek kalori, protein ve mineraller sebebiyle besleyici ürünlerden sanılan çam fıstığının kilosu 600 lira iken, şekil olarak çok benzetilen dolmalık çam fıstığı adı altında satılan yer fıstığının kilosu ise 40 ila 150 lira aralarında değişiyor.

Çam fıstığının tadı farklıdır

Çam fıstığının tadı farklıdır

Çam fıstığının ana vatanı olarak kabul edilen Kozak Yaylası'nda faaliyet bildiren S.S. Kozak Bucağı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin sorumlusu Şükrü Yılmaz, fabrikaya künar (kabuklu) olarak gelen kozalakların kırılmasıyla çam fıstığının ortaya çıktığını söyledi.

Fıstıkların, isteğe tarafından birkaç kiloluk paketlerde hazırlanarak satışa sunulduğunu belirten Yılmaz, son yıllarda rekolte düşüklüğüne emrindeki olarak fiyatların gitgide artarak arttığını kaydetti.

Yüksek fiyat sebebiyle piyasada, sahte ürünlerin de çoğaldığını kaydeden Yılmaz, "Yer fıstığını makineden geçirerek satıyorlar. Çam fıstığında rekolte düşük. Yer fıstığını ise tornadan geçiriyorlar.

Çünkü iki mahsul birbirine şekil olarak fazla benziyor. Fakat gerçek çam fıstığının tadı farklıdır.

Daha yumuşaktır, yağı çıkar. Yer fıstığını, elinize aldığınızda ikiye bölünür.

Aradaki fiyat farkı da çok. Çam fıstığının kilosu 600 liradan başlıyor yer fıstığının fakat ise 40 liradan. Fakat sahtecilik takriben 10 yıldır var.

Dolma, pilav, şerbet ve tatlılarda kullanılan çam fıstığının lezzeti ayrı olduğu için alıcı daha sonra ayırt ediyor" dedi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/cam-fistiginin-sahte-oldugu-nasil-anlasilir-6415633