ABONE OL

Uzman Diyetisyen Eda Balcı, monosodyum glutamat adı verilen tuzlu türü hakkında konuştu. Monosodyum glutamatın, kısaltılmış adıyla MSG, esansiyel olmayan aminoasitlerden olan glutamik asidin sodyum tuzuna dendiğini, halk müziği aralarında Çin Tuzu olarak da bilindiğini açıklayan Balcı, MSGnin hazırlanmış gıdalarda çoğunlukla kullanılmakta olan bir lezzet arttırıcı olduğunu belirtti.  

Sanayileşmekte olan ülkelerde, Avrupada ve Amerikada tüketim miktarının oldukça yüksek olduğunu söyleyen Balcı, "MSG, hemen hemen bütün cips çeşitlerinde, et sularında, bir takım katı yağlarda, soslarda, işlenmiş et, tavuk ve balıkta, baharat karışımlarında, hazır çorbalarda, bebek mamalarında ve daha birçok hazır tüketim ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sadece hazır gıdalarda değil bununla beraber organik tarım ürünleri üretiminde kullanılmakta olan gübreler de MSG içermektedir" diye konuştu.

Fazla miktarda MSG alzheimera yol açıyor

Artı miktarda MSG alzheimera yol açıyor

İşlenmiş hazır gıdalarda bilhassa lezzet artırıcı özelliğinden yararlanılan MSG'nin güvenilirliği konusunda da yapılan çalışmalara tarafından öbür görüşler savunulduğunu belirten Balcı, "MSG, lezzetlendirici olarak besinlerde kullanıldığında baş ağrısı, yüzde kızarıklık, göğüs ağrısı, ödem ve nefes darlığına sebep olduğu, çeşitli organ ve sistemlerde oksidatif stresin artmasına niçin olduğu bilinmektedir.

Bir De yapılan bir takım çalışmalarda, tükürük salgısını artırarak gıdanın tat özelliklerini güçlendiren ve daha hızlı ve sık yeme isteği uyandıran MSG'yi artı miktarda tüketenlerde şeker hastalığı, obezite, Alzheimer, Parkinson, öğrenme bozuklukları gibi ciddi hastalıkların görünme ihtimalinde yükselme olduğu görülmüştür" diyerek artı tüketilen MSG'nin yol açabileceği hastalıklara dikkat çekti.

İnsanlar yedikçe yiyor ve doymak bilmiyor

İnsanlar yedikçe yiyor ve doymak bilmiyor

Peki bu dek zararları olan bu katkı maddesi besinlere niçin ekleniyor? Bu sorunun cevabının MSG'nin besinlere verdiği acı, tatlı, ekşi ve tuzlu tatların birbirine geçtiği ve beşinci lezzet olarak da bilinen umami tattan kaynaklandığını gösteren Balcı, şöyle devam etti:

MSG dilde bulunan lezzet duyusu algılayıcılarındaki reseptörlerde tiryakilik yapıyor ve damak zevki duyusu bu sebeple hassaslaşıyor. Beyni uyararak keza lezzet artırıcı keza de iştah artırıcı etki belirten MSG'yi halk müziği yedikçe yiyor ve doymak bilmiyor.

Her yediğinde sözde ilk defa yemiş gibi şehvetli yarattığından besinlerin daha fazla tüketilmesine niçin oluyor. Bunun sonucunda da halk kolayca kilo alabiliyor ve bu şart obeziteye neden olabiliyor.

MSG'yi özellikle çocuklardan uzak tutmanın fazla manâlı olduğunu söyleyen Balcı, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: Çünkü MSG, çoğalma hormonunun baskılanmasına niçin olduğundan çocukların normal gelişiminde büyük bir tehlike faktörüdür. Anne karnındaki bebekler bile MSG'den etkilenmektedir.

Anne adayları veya emziren anneler tükettikleri MSG'li hazırlanmış gıdalar nedeniyle hem gebelik döneminde hem de ardından emzirirken zararlı bu maddeyi haberdar olmadan bebeğin de almasına niçin olmaktadır. Bu yüzden anne adaylarının ve emziren annelerin de bu konuda fazla tedbirli olması gerekmektedir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/cin-tuzu-tuketimi-alzheimer-riski-tasiyor-6431660