Sağlık Bakanlığı onaylı İlkyardım Eğitmeni ve C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olan Deniz Karadeniz, ilkyardım ve drama eğitimlerini “Öpünce Geçmeyen Uflar” adlı projesinde şekillendirdi. Karadeniz’in projeyi hayata geçirmesinde geçtiğimiz yıl Ordu’da nefes borusuna patlamış mısır kaçan ve hayatını kaybeden 2 yaşındaki Yunus Emre Narlık da etkili oldu. Karadeniz ailelerin ilkyardım konusunda bilinçsiz olduğunun altını çizerek, “Eğitim durumu ne olursa olsun ilkyardımda bilgisizlik hakim. İlkyardım kültürü yok ve bu bize öğretilmemiş. Gün içinde 112’ye yüzlerce yanlış çağrı düşüyor. Ben de yaşanan bunca ilkyardım hatasından sonra “Öpünce Geçmeyen Uflar” adlı projeyi geliştirdim” dedi.

Yanıklar ilk sırada
Çocuklarda en çok yanık kazasının yaşandığını belirten Karadeniz, “Bu kazalarda diş macunu ve yoğurt sürülüyor. Bu kesinlikle yanlış. Yanığa buz dahi koymamak gerekiyor. Onun yerine 20 dakika boyunca akan suyun altında tutmak doğru olacaktır” dedi.

Zehirlenmelere dikkat
Dışsal yaralanma ve zehirlenmelerin bebek ölümlerinin nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını söyleyen Karadeniz, zehirlenme vakalarında en büyük hatanın ise çocuğun kusturulması olduğunu ifade etti. Çocuk kusturulduğu zaman madde geri gelir ve tekrar vücuda zarar verir diyen Karadeniz, “Kusma çok ters bir refleks. Onun yerine hızlıca bir hastaneye başvurup çocuğun midesini yıkatmak gerekiyor” dedi. Eğitimlerde doğru bilinen birçok yanlışı düzeltmek için çaba sarf eden Karadeniz, bu yanlışları şöyle sıralıyor: “Aileler genellikle çocukların gözüne bir şey kaçtığında üflerler. Bu kesinlikle yanlış bir hareket. Üfleyerek o cismin daha çok yayılmasına neden olunur. Temiz bir peçeteyle almak daha doğru bir hareket olacaktır.

Doğru bilinen yanlışlar
“Anne ve babaların en bilinçsiz olduğu konulardan bir diğeri ise tıkanmalar. Tıkanmada çocuğun öksürüp öksürmediğine dikkat etmek gerekiyor. Çocuk öksürüyorsa öksürmeye teşvik edilip cismin öyle atılması sağlanmalı. Eğer öksürmüyorsa iki kürek kemiğinin ortasına yapılacak heimrich manevrası ile o cisim atılabilir.” Bugüne kadar yüzlerce anne, baba ve öğretmene eğitim veren Karadeniz’in şimdiki hedefi ise eğitimini devlet okulu ve hastanelerinde de uygulayarak daha çok anne, baba ve öğretmenin bilinçlenmesini sağlamak.

TÜİK verilerine göre 2013 ve 2014 yıllarında 1-17 yaş aralığındaki çocuklarda en çok “dışsal yaralanma ve zehirlenme” nedenli ölümler görüldü.

Oysa çok basit ilk yardım kurallarını bilerek başta ev kazaları olmak üzere tıkanma, zehirlenme, boğulma gibi durumlar karşısında çocuğunuzun hayatını kurtarabilirsiniz. Ebeveynlere, çocuk ilkyardımı üzerine eğitimler veren ve 1,5 yılda yüzlerce aileye ulaşan Deniz Karadeniz, ilk yardımda doğru bilinen yanlışları düzelten projesi ‘Öpünce Geçmeyen Uflar” ile Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nde ücretsiz eğitim verecek.

ÇOCUĞUNUZA “İLK “ YARDIM EDEN SİZ OLUN!  
Maket bebek üzerinde uygulamalı olarak verilecek eğitim sırasında ebeveynler hem çok sayıda yeni bilgi ediniyor, hem de deneyimlerini bir uzman ile paylaşma olanağına sahip oluyor.
Sosyal sorumluluk kapsamında ücretsiz olarak verilen ve çok ilgi gören bu eğitimlerde siz değerli basın mensubu dostumuzu da aramızda görmek, çocuklara yönelik doğru ilkyardım uygulamaları hakkında toplumsal farkındalık yaratmak adına bizi çok memnun edecektir.

Eğitimin şekillendiği ve cevapların verildiği sorular şöyle:
  • Solunum durduğunda 4-6 dakika sonra beyin hücrelerinin hasar görmeye başladığını ve 10 dakikada ise beyin ölümünün gerçekleştiğini biliyor musunuz?
  • Bilincinin kapanması durumunda çocuğunuzun hava yolunu açık tutmak için ona vermeniz gereken pozisyonu biliyor musunuz?
  • Çocuğunuzun ilaç ya da kimyasal madde içmesi durumunda kusturmaya çalışmanızın daha çok zarar vereceğini biliyor musunuz?
  • Çocuğunuzun soluk borusuna yabancı bir cisim kaçtığında nasıl bir ilkyardım uygulayacağınızı biliyor musunuz?
  • Yanıklarda yapılması gereken doğru ilkyardım uygulamalarını biliyor musunuz?
  • Her hangi bir acil durumda çocuğunuza yiyecek içecek bir şey vermenin yanlış olduğunu biliyor muydunuz?
  • Çocuğunuzu arı sokması durumunda yapılacak ilkyardım uygulamasını biliyor musunuz?
  • Çocuğunuzun burnuna,gözüne ya da kulağına yabancı cisim kaçması durumunda nasıl bir ilkyardım uygulaması yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?