Hızlı kilo verme ardından, kilo verme sorununun ortaya çıkmasına niçin olan çözülme riski olarak ortaya çıkabiliyor. Meme, karın, kol, sırt, bel, uyluk, yüz-boyun gibi vücudunun dağıtılmış bölgelerinde sarkmalar oluşmuş ve kasıt ağırlığa ulaşmış kişilere beden şekillendirme ameliyatları uygulanabildiğini açıklayan Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu, “Bu ameliyatları seri aşamalı olarak planlıyoruz. Tek seferde en fazla iki ayrı ameliyatını yapmakta avantaj var. Tabii fakat süre, bölgeye ve cerrahi tekniğe tarafından değişkenlik gösteriyor. Oysa onun seansta ameliyatın en fazla 6 saat ve seanslar arası sürenin de minimum 3 ay olmasını öneriyorum ”dedi.

''Bazen erkekler daha kuvvetli gözükmek için ameliyat oluyor''

Vücut şekil verme ameliyatlarında en çok yapılan işlemlerin, göğüs, yüz ve boyun bölgesinde gerçekleşmiş açıklayan Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu “Altında kol, sırt ve uyluk germe işlemleri de çok sık yapılıyor. Son erkekler karın ve göğüs kası yapılması talebiyle de başvuruyorlar. Bu taleple bize gelen kişiler beden kitle indeksleri bayağı veya fazla şişman olabiliyor. Bu kişilerde, yeni liposuction teknikleriyle, baskı kilo gereksinim kalmadan, karın ve göğüs kası şekli verilebiliyor ”dedi.

Ameliyat için uygun süre belirlenmelidir

Mide ameliyatlarından sonradan verilen aşırı kilolarla ortaya meydana çıkan cilt sarkmalarının, bir takım psikolojik sorunlar yaratabileceğine de dikkat çeken Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Osman Kelahmetoğlu, "Vücutta gösterim sarkmalara yönelik yaptığımız ameliyatlar, uygun ülkü ve zamanda yapılmalı. Ameliyatlar için telaş edilmemesi değin, psikolojisi göz önünde bulundurularak geç kalınmaması kayda değer ”diye belirtti.

Vücut şekillendirme ameliyatı, ceset şekillendirme ameliyatı, şayet hasta kilo verme ameliyatı geçirdiyse, ortalama 15-18 ay sonradan, gaye kiloda da en düşük 3 ay sabit kalması yapılacak ameliyatların olacaklara uygulanabileceğini vurgulayan Doç. Osman Kelahmetoğlu, hasta ileri yaştaysa, ek hastalık, tehlike faktörleri ve genel koşul değerlendirildikten sonradan, ameliyatın yapılıp yapılmayacağına karar verildi.

Ameliyat sonrası dinlenme büyük önem taşıyor

Vücut şekil verme, aynı anda karoser üretim yapılacaksa, cerrahi sonrası hastanede daha uzun kalınacak bildiren Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu “Ameliyat sonrası izlerin makul ölçülerde iyileşmesi bir yıl kadar sürebilir. Ödemi çözmek, dokuları desteklemek ve iyileştirmeyi hız yapmak için 4-6 hafta aralarında korse giyilir ”dedi.

Obezite cerrahisi için hasta seçimi kayda değer

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Servet Karagül, bilhassa son günde pozitif kilo vermesi için tercih ettiği yöntemlerden biri olan obezite cerrahisinin, obezite ve obeziteyle ilgili hastalıkların tedavisinde başarısı kanıtlanmış bir tedavi yöntemi olduğunun altını çizdi. “Bu yöntemin cerrahi dışı yöntemlerle hastayla kilo verme ve ardından elde edilen iyileşmenin öbür yöntemlerde tarafından kazanımlarının daha artı olduğunu ancak cerrahi tedaviye uygun hastayı atamak için bazı kriterler vardır” diyen Doç. Dr. Servet Karagül şu bilgileri verdi: “Yaygın kullanılan bir hesaplama yöntemi karoser kitle indeksi (VKİ) olup, eğer kg / m 2Ciddi bu 40'ın üzerinde ise elde edilen hastalık elde edilecek kiloya sahip olduğunu söyleyebiliriz. gerçi, yalnızca bu değeri uygulamak onun için deliğin açık havada. Örneğin, kas oranı yüksek bir sporcuda, yağ oranı artı olmasa da VKİ yüksek olabilir. Bunun yanına, VKİ değeri 35'in üstünde olup, alıcı 2 diabet, yürek hastalığı, hipertansiyon ve uyku apnesi gibi kilo ile eklenme bu hastalar da morbid obez sınıfına girmektedir. Öteki diğer obeziteye neden başka altta yatan hastalıkların sorgulanması da incelenmelidir. Yapılan değerlendirmeler yaptırılmış işlema uygunluğuna verilir. ”

 Ameliyat sonrası hastaya önemli görevler düşüyor

Sadece ameliyata uygun obezitenin gelineceğini düşünmemek ifade eden Doç. Dr. Servet Karagül, "Ameliyat, hastalar için tekrar yoluna sokacaktır, ama bununla, sürdürülebilmesi de değerlendirilebilir" diye konuştu. Amacının sonuca ulaşabilmek ve bunu koruyabilmek için gerekenlerle ilgili Doç. Dr. Karagül gerçekten anlattı:

“Hastalar, ameliyat sonrası yapacağı yaşam tarzı değişikliğini kabul etmelidir. Ameliyatlar, laparoskopik, öteki bir sözlü yöntemle yaptığı operasyon için jurnal hayata dönüş çabuk olacaktır. Ancak eski yaşantımıza dönmek dürüst değildir. Hastaya bahşedilen sorumluluklar vardır. Baş başında ve aktivite ile ilgili beklentilerimiz kazanç. Hastanede, başka yanlamasına da somut aktiviteyi yaşamlarının bir parçası haline getirecekler. Uyku düzeni ve sağlıklı bir sosyal yaşantı da başarının korunmasında tezgâhtar olacaktır. "

Kaynak: www.milliyet.com.tr