Bir hafta baştan başa sadece meyve suyu veya detoks çayları içmek ya da çorbalarla yaşamak... Vücudunuzu detoks edebileceğiniz bütün farklı yollar hakkında çoğu makale bulabilirsiniz. Detokslar, çoğu süre, çok artı sağlığa zararlı yemek yedikten sonradan yapılır. Fakat bir detoks yerine getirmek aslında akla yatkın mı? Yahut kaybettiğiniz kilolar sonra her tarafta geri mi gelecek?

Öncelikle herkesin kendileri için iyi hissettiklerini ve gizli ettiklerini yapması gerektiğini söyleyerek başlamak istiyorum. Bir detoks size iyi geliyorsa, bunu yapmaktan çekinmeyin! Birçok süre, vaatler hakiki olamayacak dek iyidir. Haftada 5 kilo tahsis etmek hoş ama bir ay sonra bu miktarın iki katını geri aldığınızda yok. Detoks hakkında dolaşan çoğu doğru ve hatalı data var ve detoksları mercek altına alma zamanı geldi...

Detoks nedir

Detoks gerçekleştirmek vücudunuzu toksinlerden temizler. Bu çoğu öbür şekilde yapılabilir, ancak bazı detokslar diğerlerinden daha etkilidir. Detoks sadece vücudunuzu temizlemekle kalmaz, bununla beraber sizi zeka olarak da etkileyebilir. Bir hafta baştan başa sadece yeşilliklerden oluşan bir detoksdan daha sonra vücudunuzun temizlemesinin yanı sıra doğal olarak gençleşeceksiniz. Detoks, az yemek yemek yemeye (ya da hiçbir şey) dayanamıyorsanuz epeyce baskı olabilir. Baş ağrısı, bulantı ve fena bir ruh hali de bir detoksun bazı etkileri olabilir.

Bir detoks sırasında, vücudunuz sadece çalışabilmesi için gerekli olan beslenme maddelerini alır. Bu, kan şekeri seviyenizde bir düşüş olacağı anlamına gelir. Vücudunuz bununla, olarak karaciğerinizde ve kaslarınızda depolanan bir şeker olan glikojeni hür bırakarak mücadele etmeye çalışır. Keza ona tabi fazla pozitif suyu, detoks esnasında dışarı atar ve birkaç kilo vermenizin nedenlerinden biri budur. Ne yazık fakat, yağ değil, su!

Detokslarla ilgili dürüst ve yanlışlar

Detokslar hakkında özellikle internette birçok hatalı data bulunuyor. En Ince Ayrıntısına Kadar yanlış değiller, çünkü internette yazılanların çoğu ayrıntılarıyla temelsiz değil. İşte bir bakışta detokslar hakkında birkaç doğru ve hatalı:

"Bir detoksla toksinlerimden kurtuldum” - YANLIŞ

Ne yazık fakat, bu içten yok. Vücudumuz, bilhassa karaciğer, toksinlerden tek başına kurtulmak için çok iyi. Bunun üzerine herhangi bir detoks diyetine ihtiyacınız değil. Toksinlerden herhangi birinin dışarı atılmasına fiilen asistan olmaz.

"Bu kadar uzun zaman sağlığa zararlı yedikten daha sonra, detoks iyi bir akıl” - YANLIŞ

Bu dürüst olsaydı inanılmaz olurdu. Bu, yılbaşı tatili sırasında ortaya çıkan 5 kilonun, Ocak ayının birincil haftasında bir meyve suyu detoksunun yardımıyla verilebileceği anlamına kazanç. Keşke... Ne yazık ancak, sağlıksız yiyecekler yemenin etkileri detoks ile iyileştirilemez. Fazla yağ ve şeker, bir detoks başlatmayı paldır küldür önce vücudunuzda zaten depolanmıştır.

"Detoks ile gücümü ve sağlığımı geliştirebilirim” - DOĞRU

Vücudunuza aldığınız ürünlerin farkındaysanız, bu doğrudur. Ciddi bir detoks yapan çoğu insan sonradan diyetlerini geliştirir, çünkü dinç beslenmenin ne kadar iyi olduğunu anlar. Ama o vakit gücünüzü ve sağlığınızı bir detoks ile geliştirebilirsiniz.

"Detoks yaşam tarzınızı değiştirmenin çok iyi bir yoludur” - IÇTEN ve YANLIŞ

Bu ifade gerçekte ayrıca doğru hem de yanlış olarak düşünülebilir. Çünkü cümbür cemaat için aynı değildir. Kimsenin bir gün içinde yaşam tarzını tamamen çevirmesi tekrar tekrar muhtemel değildir. Bir detoks tamamen, her gün vücudunuza aldığınız bütün zararlı şeylerin farkında olan olacaksınız. Mesela herhangi bir şeker yemediğiniz bir detoks yaparsanız, muhtemelen ilk olarak rahatsız hissedersiniz. Bu, şekerlere ne kadar bağımlı olduğunuzu dobra dobra görmenizi sağlar. Öğrenmenin en hoş yolu yok, ama elbette etkili. Bir detokstan sonra sağlığa zararlı alışkanlıklarınıza geri dönmeniz doğal olarak utanç verici olacaktır. Bu yüzden ahali detoks yaptıktan sonra ne yedikleri ve içtikleri konusunda daha bilinçli ışık halkası geliyorlar. Bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek değildir, oysa genelde fanatik 'detokserler' için süreç bu şekilde işler.

Muhtemelen fark edeceğiniz gibi, zihinsel durumunuz bir detoksun en manâlı parçasıdır. Vücudunuz kendini hali hazırda iyi detoksifiye edebilir, oysa bazen bir takviye eli kullanmaktan hasar gelmez. Bu sert tedaviyi kolaylaştıran şey budur. Kendinizi sağlıksız olan her şeyden mahrum edersiniz ve yalnızca sağlıklı gıdalara odaklanırsınız. O zaman kendinize karşı azıcık enerjik elde etmek fazla önemlidir. Detoksdan sonra, tamamen sağlığa zararlı atıştırmalıklara yönelmeniz doğal olarak çok fena etkileri beraberinde getirecektir. Verdiğiniz kilonun anında geri gelmemesini sağlamak için zinde kalmaya ihtiyacınız olacak.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

email protected

özel içeriğidir. Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/detokslarla-ilgili-dogru-ve-yanlislar.html