Terleme beden ısısını ayarlama mekanizmalarından biridir. Fazla terleme (Hiperhidrozis) olağan yaşantımızda ve bilhassa yaz aylarında hayatı kabusa çeviriyor. El, yüz ve koltuk altı terlemeleri kişilerin sosyal yaşantısını negatif olarak etkiliyor. Uzmanlar, fazla terlemenin kayda değer ölçüde önüne geçmenin muhtemel olduğunu açıklama ediyor.

Özellikle yöresel fazla terleme tedavisi hakkında cerrahi yaklaşıma karşın data veren Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Özkan Demirhan, "Bizim alanımız el-koltuk altı terlemesi ve yüz terlemesi sorunlarıdır. Bunlara karşın çeşitli tedavi seçenekleri olası ancak biz cerrahi usul ile aşırı terlemenin önüne geçmekteyiz ve bunda da galibiyet oranımız epeyce yüksektir" dedi.

Sosyalleşmeyi engelliyor

Aşırı terlemenin kişilerin sosyal yaşantısını olumsuz etkilediğine değinen Doç.Dr. Özkan Demirhan, "Aşırı terleme şikayeti ile gelen hastayı birincil karşılaşmada tanıyabiliyoruz. Doktor elini uzattığında hasta elini çekinerek uzatır. Tokalaşma aşaması epeyce manâlı bir aşama çünkü tokalaşma esnasında hastanın elinin ısısını ve ıslaklığını denetim etmeye çalışıyorum. Hem bu stil hastaların çoğunluğu tokalaşmadan önce ya ellerini üstüne siler veya yanında peçete taşırlar. Bu yüzden konuyu çözmek üzere doktora geldiklerinde bile çekingen olduklarını görüyoruz. Bundan dolayı aşırı terlemenin sosyalleşmede de kayda değer bir engel olduğu kanısını biz de destekliyoruz. Ellerin dışarıda yüzde ve koltuk altında meydana gelen aşırı terleme de sosyal yaşantıda sorun teşkil ediyor" şeklinde konuştu. 

Eldeki terleme bir rahatsızlık belirtisi yok lakin…

Aşırı terlemenin defalarca bir hastalık belirtisi olmayacağını oysa yine de bakılması gereken manâlı testler olduğuna dikkat çeken Doç.Dr. Özkan Demirhan, "El ve koltuk altındaki terleme göğüs kafesinin içindeki sempatik sistemin fazla aktivasyonu ile ter yuvalarının fazla çalışması ile meydana geliyor. Bu yüzden bir hastalık belirtisi yok. Oysa biz hastaların bir takım testlerinin üretilmiş olmasına uyarı ediyoruz. Bütün hastaların bize gelmeden önce endokrin uzmanına görünmüş olmasını istiyoruz. Tiroid testlerinin yapılmış olmasını istiyoruz. Belli metabolik testler var, bunların yapılıp yapılmadığına bakıyoruz. Eğer hasta bunları yaptırmamışsa mutlaka iç salgı bezleri bilim dalı ya da dahiliye polikliniğine gönderiyoruz veya bütün tersi onlar baktı ise bize gönderiyorlar. Hastada ilk baktığımız şey tiroid oluyor. Çünkü tiroidin aşırı çalışması metabolizmayı hızlandırdığı gibi terlemenin de artmasına niçin oluyor. Hastanın ailesinde fazla terleme hikayesi olup olmadığı, uykuda terleme olup olmadığı, her iki tarafta terlemenin olup olmadığı ve yaşadığı alan, iş ortamının ısı durumunu, giysi alışkanlığını sorguluyoruz. Tüm bunları sorguladıktan sonra yerinde hastalarda cerrahi müdahale konusunda karar tahsis etmek üzere göğüs cerrahisi devreye giriyor" ifadelerini kullandı.

El, yüz ve koltuk altı terlemesine ameliyatlı çözüm

Kalıcı çözüm isteyen cerrahiyi tercih ediyor fakat bu detaylara uyarı!

Aşırı terlemeye yönelik uygulanan tedaviler aralarında o kadar çok alternatif olduğunu hatırlattığımız Doç.Dr. Özkan Demirhan, "Çeşitli kremler var, iyontoferez ve ilaçlar var, botoks uygulamaları var. Ama bunların tümü geçici çözüm sunuyor. Ameliyatlar yüksek oranda daimi çözüm sunuyor ama bu ameliyatlar için ayrıntılarıyla risksiz diyemeyiz. Hastanın ameliyatın tüm detaylarına dair bilgilendirilmesi fazla manâlı. Nedir bu ayrıntı? Göğüs kafesinde kesin anatomik uyaranlar var. Ele, koltuk altına ve yüze giden sinirlerin olduğu yerler var. Minik kesi ile tek delikten yaptığımız ameliyatla göğüs kafesinin içindeki terlemeye niçin olan sinirleri iptal ediyoruz. Bu işleme Endoskopik Transtorasik Sempatektomi (ETS) (klips kullanırsak klipsli ETS) demekteyiz.

Bu işlemin tecrübeli cerrahlar kadar yapılması gerekiyor. Komplikasyon ihtimali az da olsa var. Genel duyumsuzlaşma ile yapıyor ve o bölge yeniden terlemiyor. Bu ameliyatın hastalar kadar bilinmesi gereken bir yan etkisi var. Vücutta mevcut olan cana yakın sistemin bölgesel olarak uyardığı yerler bellidir. Bunlardan ne değin düşüncesiz sempatik sinir iptali yapılırsa öyle fazla vücutta tepkime terlemesi (kompansatuar terleme) dediğimiz terlemeler olur. Kompansatuar terlemede; sırt, göbek çevresi ve bacaklarda fazla terleme olabiliyor. Bu nadir bir komplikasyondur ancak bilinmesi gerekir. Bu komplikasyonla karşılaşmamak için biz ameliyatlarda düşüncesiz cana yakın asap iptali yapmıyoruz. Başlıca hasta memmuniyeti yüzde 100'e yakın olmakta. neticede hastalarımızın sosyalleşmesine ve hayat tarzına fazla katkı maddesi sağlıyoruz" dedi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/el-yuz-ve-koltuk-alti-terlemesine-ameliyatli-cozum-6477897