Irk arasında KOAH olarak aşina kronik obstriktif akciğer hastalığı, gerçekten ortak bir özelliği paylaşan bir hastalıklar grubunu ifade eder ve bu ortak nitelik akciğerden havanın çıkarılma güçlüğüdür. Bu duruma nefes vermede tıkanıklıkadı verilir ve KOAH etiketi aşağı özellikleri birbirine yakın kronik bronşit, anfizem ve astım hastalıkları yer alır. Bu hastalıkların öbür etkenlere ast gelişse de nefes verirken tıkanıklık ya da daralma görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Firuz Çellikoğlu, KOAH’lı kimselerin çoğunda bu üç hastalığın, olimpiyat halkaları gibi iç içe geçmiş belirtilerinin bileşiminin mevcut olduğunu anlatıyor.

KOAH’ın meydana gelmesindeki en büyük etken sigara dumanı

Hava kirliliği, iş yerlerinin havasında toz ve dumanlara maruz kalma ve özellikle akciğer enfeksiyonları bütün KOAH’lı hastaların şikayetlerini ağırlaştırdığını gösteren Prof. Dr. Firuz Çellikoğlu, bu hastalığa yol açan etkenlerin bir kısmı için tedbir almanın çok baskı olduğunun altına çizerek “Tek bir etkenin önlenmesi insan elindedir. Son yıllarda yapılan araştırmaların elbette gösterdiği gibi KOAH’ın meydana gelmesinin en manâlı sebebi içilen sigara dumanıdır” diyor.

KOAH’ın en sık rastlanan belirtisinin solunum yetmezliği olduğunu gösteren Prof. Dr. Çellikoğlu, bilhassa sigara içiyorsanız ve birazcık zorlu bir hareketle (merdiven veya yokuş çıkarken, ağır bir paket taşırken, düz yolda seri yürürken) nefes darlığı ortaya çıkıyorsa aklınıza derhal KOAH gelmesi gerektiğini belirtiyor. “Bu hastalığa tutulanlar genelde bir nefes sıkıntısı olduğunu başlangıçta kendi yaşında bir arkadaşı ya da eşi ile yürürken, onlara etap uyduramadığı süre fark ederler. Kronik öksürük, veya ıslıklı soluma KOAH’ın öteki belirtilerini teşkil eder. Oysa KOAH’tan başka nedenlerde bu şikayetleri meydana getireceğini asla unutulmamalı” diyen Prof. Dr. Firuz Çellikoğlu, solunum yetmezliği ya da solumada zorluk şikayetinin birçok hastalığa bağlı olabileceğini belirtiyor.

KOAH’ın tedavisi hekim hasta işbirliği temeline dayanır

KOAH tedavisinde en kayda değer unsurun hasta-hekim ilişkisi olduğu söyleyen Prof. Dr. Firuz Çellikoğlu sözlerini şöyle sürdürüyor: ‘’Doktorunuza her şeyinizi açık ve candan anlatmanız gerekir. Doktorda sizinle açık ve samimi olmalı ve hiçbir şeyi gizlemeden, her şeyi size açık açık anlatmalıdır. Tedavinizin bir kısmı doktorunuzun sorumluluğundadır. İlaçların seçimi, tedavinin düzenlenmesi, diyetinizin tanzimi, laboratuvar muayenelerinin istenmesi doktorunuzun görevidir. Fakat sorumluluğun büyük kısmı size aittir. Doktorun önerdiği gibi ilaçları göstermek, evde nefes alma egzersizlerini düzenli yerine getirmek, sürükleyici beslenmek ve en önemlisi o güne kadar bırakmammışsanız sigara içmekten caymak ayrıntılarıyla hastanın sorumluluğundadır. İlaçların dışarıda yaşam boyu sürecek bu hastalıkla nasıl mutlu yaşayacağımızı öğreten ve hayat kalitesini arttırıcı egzersiz yapmamızı sağlayan Solunum Rehabilitasyon Programı KOAH tedavisinin en kayda değer unsurunu teşkil eder.’’

Kaynak: www.milliyet.com.tr