ABONE OL

Konut tozu akarları gözle görülemeyen oysa mikroskopla seçilebilen genelde ev içi ortamında, bilhassa sıcak ve ıslak ortamlarda çabuk çoğalabilen, insanların cilt döküntüleri ile beslenen canlılardır.

Akarların alerjiye neden olan alerjenlerinin solunum yolu ile alınması durumunda burunda kaşıntı, sızıntı, tıkanma, hapşırık, gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık, şişlik gibi alerjik rinit belirtileri ortaya çıkabilir.

Ev tozu akarları astımlı hastalarda, öksürük, hırıltı, solunum yetmezliği gibi atakları tetikleyebiliyor. Hastaların bir kısmında ise ciltte kuruluk ve kaşıntı ile giden atopik dermatit bulgular oluşabiliyor.

Atopik dermatit için deri bakımı ve nemlendirilmesi kayda değer olmaktadır. Hem gerekli durumlarda ev tozu akarı immünoterapisi yapılarak ev tozu akarına aleyhinde kişiyi duyarsızlaştırma seçenekleri bulunmaktadır.

Ev tozu akarlarından nasıl kurtulunur

Ev tozu akarlarından nasıl kurtulunur?

En temel usul akarların hayati koşullarını ortadan kaldıracak bazı önlemlerin alınmasıdır. Bu önlemler maruziyet azaltılabilir. Bunun için evinizi sıkça havalandırın, kuru havada, özellikle nem oranı yüzde 50’nin altına indiğinde konut tozu akarlarının hiçbiri yaşayamaz.

Buhar makinelerini kesinlikle kullanmayın. Evin herhangi bir yerinde sıvı kaçağı varsa tamir edin. Yatak takımlarınızı haftada asgari bir kere değiştirin ve yıkayın, ütüleyin ve güneşlendirin.

Bilhassa yatak, yastık, yorgan, halı, kalın kumaşlı perde ve mobilya gibi üzerinde çok kolay toz tutabilen ev eşyalarında yüksek oranda bulunurlar. Kullanılan yatak, yastık ve yorgan yün, kaz tüyü ya da kuştüyü olmamalı, mümkünse akar geçirmeyen tıbbi özel kılıflarla kaplanmalıdır.

Evlerde halıların mümkünse kaldırılması gerekmektedir. Halıyı kaldıramıyorsanız boydan boya yün halı yerine ufak ince bir kilim kullanın. Kalın ya da ağır perde yerine ince tül ya da stor perde tercih edin.

Odada muhtemel olduğunca az eşya bulundurun. Kitap, biblo, oyuncak gibi eşyaları kapalı dolaplarda muhafaza edin.

Akarların yoğun olarak yaşayabileceği peluş ve tüylü oyuncakları uzaklaştırın. Haftada minimum bir kez yüksek vakumlu ya da HEPA filtreli bir elektrik süpürgesi ile bütün odayı temizleyin.

Temizleme sırasında alerjik birey odada bulunmamalı, temizlik sonrası hafif nemli bir bezle eşyaların tozu alınmalıdır. Elektrik süpürgesi ile konut tozu akarı alerjenleri uzaklaştırılabilir.

Fakat yaşamış akarlar ortadan kaldırılamaz. HEPA filtrasyon yöntemi ile konut tozu akarlarının dışkıları süpürgenin torbasında kalır. Evde ve bilhassa yatak odasında evcil hayvan bulundurmamaya itina gösterilmelidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr