Psikolojik farklılıklar bilinmeden yapılan evliliklerde çatışmalar yaşanıyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Nişanlılık, arkadaşlık evreleri uzun sürüyor fakat evlendikten sonradan doğal davranmaları başlıyor. Doğal davranınca da çatışma çıkıyor. Evliliklerde iyi bir iş birliği kurulursa ömür boyu aşka dönüşüyor. Uzun ilişkilerde karakter önemli, maddesel görünüme indirgenen ilişkiler ilkellik düzeyinde ilişkilerdir” dedi.

Erkekler takdir edilmek istiyor

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, günümüzde erkeklerin takdir istediklerini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Özerklik duygusunun desteklenmesini istiyorlar. Eşinin ona bu yönde takviye olmasını istiyorlar. Eşinin ona yardım olması gerekir. Eşi ‘Sen yapamazsın, sen beceremezsin’ derse erkeğe yapılabilecek en büyük musibet olur. Onun özerklik ve sonuç odaklı düşünme duygusuna bu stil tenkit kötülüktür. Kadına da ‘Çok soğuksun ya, sen nasıl bir kadınsın’ diyerek duygularını küçük düşürmek ona yapılacak en büyük eleştiridir. Çünkü iftihar kırıcıdır. Bunun için kadın erkek ilişkilerinde iki taraf içinde en önemli olan fazla iletişimdir. Çift terapilerinde aile içerisindeki küçük savaşlara, birbirlerini iğnelediklerine ve eleştirdiklerine tanık oluyoruz. İletişimdeki yüz sorundan doksan parça başına bunlardandır. Böyle durumlarda erkek eve bu arada ayağı geri geri gidiyor. Mahkemeye çıkacak gibi hissediyor, eve gelirken sıcak bir atmosfer var mı, değil mu, bunu nasıl sağlarıma odaklanıyor. Bu iki taraf için de geçerli.”

Evlilikte sadece sevgi yetmiyor

Evliliği uzun bir yolculuğa benzeten Tarhan, “İnsan evliliğinde kendini huzurlu, tehlikesiz hissederse barınak özelliği ortaya çıkar. Aile terapisinde en çok evin güvenilir bir bölge olup olmadığını sorgularız. Sadece sevgi yetmiyor. Sevgi var ama bütün işleri danışıklı dövüş ile çeviriyorlar. Böyle durumlarda sevgi var ama eşini alıyor bir yerlere sürüklüyor, bir şeyler yaptırtıyor. O süre ev güvenli bölge olmaktan çıkar. Onun için sevgi fazla dürüstlük eşittir ömür boyu aşk diyoruz. O süre iyi meslek birliği, açık ve net bir ilişki oluyor. Sevgi ve dürüstlük güveni oluşturuyor. Güven de iş birliğini kolaylaştırıyor ve ömür boyu aşk duygusu o şekilde gelişiyor” diye konuştu.

Aşk ve iş birliği ömür boyu aşkı sağlıyor

Genellikle ‘Neden evlenmedin?’ sorusuna ‘Aşık olmadım ama’ yanıtının verildiğine uyarı çeken Tarhan, “Aşık oluyor, altı ay sonra boşanıyor. Burada aşk, iyi bir meslek birlik olmazsa sürmüyor. Buharlaşıyor. Eğer iyi bir iş birliği kurarsan ömür boyu aşka dönüşüyor. Onun için aşk geçici değil, sadece iş birliği kurulmazsa geçici. Aşk ve meslek birliği ömür boyu aşkı sağlıyor. Aşıklar iyi işbirliği kurabilirlerse aşk buharlaşmaz, aşıklar problem çözme becerilerine sahiplerse aşkları daha da sağlamlaşır yeniden aşıklar iki taraflı hedeflere sahipse aşkları kökleşir. Kadını sevimli ve cazibeli yapan şey onun kişiliğidir. Cinsel ve somut görünümü değildir. Cinsiyeti ve dişiliği değildir. Dış görüntüsü aşırı güzel olmayan fazla sevimli bayan vardır mesela. Bir kadının albenili olmasında görüntüsünün payı yüzde 20’dir” dedi.

Izdivaç olgunluk ölçeği okunmalı

Uzun ilişkilerde kişiliğin önemini vurgulayan Tarhan, “İnsanda ruh güzelliği olacak. İçinde kötülük olan bir kimsenin fiziksel olarak güzel olmasının yalnızca ilk etkileme gücü olur. Bayan ve erkek ilişkilerinde fiziksel görünüme indirgenme ilkellik düzeyinde bir ilişkidir. Maddi dış görünüş ile yetinme hayvanlarda vardır. İnsanlar kişilik, ruhsal yapı ve karakter özellikleri ile hoş oluyor. Ruh güzelliği dediğimiz güzelliği bilmek gerekiyor. Cümbür Cemaat evlenmeden önce ‘Izdivaç Olgunluk Ölçeği’ni okumalı” diye konuştu.

Kadınların özgürleştiği bir çağdayız

Genellikle bayan ve erkeklerin psikolojik farklılıklarını bilmeden benzeşen olduklarında çatışma yaşadıklarına dikkat çekici eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu durumda çatışma yaşanması doğaldır. Nişanlılık, arkadaşlık evreleri uzun sürüyor lakin evlendikten sonra doğal davranmaları başlıyor. Doğal davranınca da çatışma çıkıyor. Bir taraf daima benim kurallarıma uysun diyorsa bunun adı zalimliktir. Karşındakini köleleştirmektir. Bayan erkek ilişkisini köle efendi ilişkisi yapmaktır. Kadınların özgürleştiği bir çağdayız. Bu haklı bir harekettir fakat bu hareketin dozu kaçtı ve bayan - erkek savaşlarına dönüştü” ifadelerini kullandı.

Şefkat ve terbiye ilişkilerin sihirli kavramıdır

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ‘Evliliğin iyiliği için ne yapmam oysa’ çağrıda bulunmak gerektiğini söyledi ve sözlerini şöyle tamamladı:

“Eşler buna göre davranacak ve buna rağmen rakip değişmiyorsa ‘Senin bu hareketini içten bulmuyorum, desteklemiyorum fakat çocukların ve evin geleceği için şu an bunu bir tarafa bırakıyorum. Bunu unutmadım bilesin’ deyip tartışmanın bitirilmesi aleyhinde tarafta suçluluk duygusu bırakır. Böyle durumlarda onaylamadığını dobra dobra söyleyip ama evde olay çıkmasın, tedirginlik olmasın diye bunu bir kenara yazdım diyebilirse sorunlar halledilebilir. İlişkilerde iki tane sihirli kavram vardır. Biri şefkat biri nezakettir. Şefkat sevgiden daha büyüktür. İçinde empati de vardır. Terbiye de saygıdan daha büyüktür, içinde acıma vardır. Evliliğin birincil gününden itibaren aile içinde şefkat ve nezaketi irtibat biçimi haline getirmek gerekir.”

Kaynak: www.milliyet.com.tr