Kafein, içten ölçüde tüketilmesi halinde epeyce yararlı ve sihirli etkileri olan bir maddedir. Fakat yer yer zararlı yönleri de görülmektedir. Kafein, merkezi sinir sistemini uyarıcı bir etkiye sahiptir. Kafeinin kimyasal formülü C8H10N4O2'dir. Fiilen kafein, fazla daha kompleks bir kimyasal molekülün kısa adıdır.Gerçekleştirilmiş olan bir araştırma neticesinde en yüksek kafein varlığı Türk kahvesinde ve en az kafein seviyesi ise kolada bulunmuştur.

Kafeinin zararları

Kafein zararlarını şu şekilde listelemek muhtemel;

- Kişide uykusuzluk ve asabiyet hali yapabilir.

- Tansiyonu hopârlör etki yaratabilir,

- Ahenkli yahut süratli kalp atışına sebep olabilir.

- Kan şekerini yükseltici bir tesir oluşturabilir.

- Baş ağrısına niçin olabilir.

- Tiryakilik yaratabilir.

- Gebelikte düşüğe sebep olabilir.

- Depresyona niçin olabilir.

- Sara (Epilepsi) krizlerini tetikleyebilir.

- Nabız atışında hızlanmaya sebep olabilir.

- Gövde ısısında artışa neden olabilir.

- İdrar söktürücü tesir yaratabilir.

Kafeinin faydaları

Bugüne değin kafein tüketiminin sayısız faydası saptama edilmiştir. Bunlardan bir kısmı şöyle:

- Kafeinin uyarıcı etkisi sebebiyle astım, erken doğan apnesi ve brankopulmonari displesi gibi hastalıkların tedavisinde de etkili olduğu rapor edilmiştir. Kimyasal yapısı, astım hastalarının tedavisinde kullanılan teofilin isimli madde ile benzerdir.

- Bazı araştırmalar bazı ilaçlar ile kafein alınmasının, ilaçların etkisini arttırdığını göstermiştir.

- Bunun haricinde kafeinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi de vardır. Bu yüzden diyetisyenlerin çoğu yeşil akarsu içilmesini önermektedirler.

- Kafein tüketimi, karaciğer hastalıklarına yakalanma oranını düşürmektedir.

- Doğruluğu demin muhakkak olmamakla birlikte, Karaciğer Iltihabı C tedavisinde kullanılan peginterferon ve ribavirin ile birlikte tedavide etkin olduğu iddia edilmektedir.

- Atletler üstünde yapılan bir alıştırma, kilogram başına 10 miligram kafein alan atletlerin performansında çoğalma gözlenmiştir.

Kafein alımına niçin gereklilik duyulur

Kafein içeriğinde 60'ın üstünde bitkide bulunur. Bu doğrultuda en manâlı kafein kaynağı akarsu olmaktadır. Ülkemizde yaşayan ve üreme çağına gelmiş bir kadının günlük sıradan kafein tüketimi günlük olarak 150 miligramdır. Bir kadeh neskafe yoksa bir fincan kahve içilmesi durumunda 100 miligram, bir bardak dere tüketimi halinde ise 60 miligram kafein alımı laf konusudur. Tüm bu içecekler kültürümüzün bir parçası olduğundan kayda değer miktarlarda kafein alımı laf konusudur.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/fazla-kafein-tuketimi-zararli.html