ABONE OL

Tatlı denildiğinde akıllara gelen Hatay'a özgü lezzetlerden biri olan ve unutulmaya yüz tutan hünkar külahı, Osmanlı saray mutfağının bir lezzeti olarak biliniyor. Kentin özgün lezzetlerinden olan hünkar külahı aynı zamanda son yılların tüketilen atıştırmalık tatlı türü kruvasana benzerliğiyle uyarı çekiyor.

Hünkar külahının unutulmasını istemiyoruz

Hünkar külahının unutulmasını istemiyoruz

Hünkar külhanının fazla eskilerden kalan bir lezzet olduğunu ve onu yaşatmaya çalıştıklarını dile getiren  pastane işletmecisi Mahmut Mengüllüoğlu, "Yaptığımız mahsul fazla eskilerden kalma bir üründür. Biz bu ürünü uzun senelerdir her tarafta canlandırıyoruz. Osmanlı Saray tatlısı olarak tanıdık hünkar külahının unutulmasını istemiyoruz. Çünkü epeyce lezzetli ve hafif bir tatlıdır. Gelen müşterilerimiz çok severek tüketiyor. Biz de üretmeye ve müşterilerimize sunmaya devam ediyoruz" dedi.

Geleneksel tatlıyı bilmeyenlerin de oldukça fazla olduğunu ancak tadına baktıktan sonra vazgeçilmez lezzetleri arasına girdiğini gösteren Mengüllüoğlu, "Bu tatlı milföy böreğinden oluşuyor. İlk önce biz hamurunu yoğuruyoruz sonradan hamurumuzu bir zaman dinlendiriyoruz.

Hamurumuz paket olarak hazırda bekler ve ihtiyacımız olduğu zaman çıkarıp istiyoruz. İçindeki krema birbirinden ayrı olabiliyor. İsteğe bağlı olarak frambuaz çikolata ve güya ürünler de kullanabiliyoruz.

Ancak bu tatlının orijinali fıstıksızdır. Biz şu lahza da kendimiz istediğimiz için fıstıklı yapıyoruz. İsteğe tarafından fıstıksız da yapılabilir. Müşterinin talebine emrindeki bir şart" diye konuştu. Mengüllüoğlu, hünkar külahının kilosunu 55 TL, adedini ise 3,5 TL'den sattıklarını söyledi.

19uncu yüzyıldan sonra ortaya çıkan bir tatlı çeşidi

19'uncu yüzyıldan daha sonra ortaya çıkan bir tatlı çeşidi

Hünkar külahının unutulmaya yüz tutmuş tarihi bir tatlı olduğunu söyleyen Antakya Gastronomi Derneği Kurucu Idare Heyeti Üyesi Süheyl Budak, çocukluk yıllarında sıkça rastladığı bir tatlı türü olduğunu söyledi. Hünkar külahı tatlısının 19'un yüzyıldan daha sonra ortaya çıkan bir tatlı çeşidi olduğunu söyleyen Budak, "Esasında Osmanlı mutfağına dayanan bir tatlıdır. 19'uncu yüzyıldan itibaren, Osmanlı mutfağında bizim yağlı hamur diye adlandırdığımız, Avrupa'da daha fazla yapılan ve Osmanlıda nemsa hamuru diye ifade edilen bir hamurla yapılıyor.

İçinde pastacı kreması kullanılmak suretiyle yapılan hünkar külahı, daha çok sokakta satılırdı. 60 yıl önce bunu yapan şahıs evde yapardı ve önündeki cam tablasına bunu dizer ve çarşıda satardı" dedi. Hünkar külhanı severek yediklerini ve çok hafif bir tatlı olduğunu söyleyen Tümay Gezgin ve Ayla Karaali ise, her fırsatta satın aldıklarını ve herkesi bu eşsiz lezzeti tatmaya gösteri ettiklerini dile getirdi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/gastronomi-kentinin-unutulmaya-yuz-tutmus-lezzeti-hunkar-kulahi-6414612