Gazlı gangren kas dokusunda çabuk bir şekilde ilerleyen hastalıktır. Bu hastalık ile birlikte kasların işlevselliği azalır ve adale bütünlüğü bozulmaya başlar. İnsan hayatını giderek korkutma etmeye başlar.

 Gazlı Gangren Nedir?

 Kas dokusuna hasar veren ve adale bütünlüğünü bozan bir hastalıktır. Kas nekrozu olarak da açıklama edilir. Uzmanlar bu hastalığı tetikleyen faktör maddenin Clostridium perfingens olduğunu belirtmişlerdir. Bu bakteri oksijensiz solunum yapan bakteriler grubuna girdiği için güvenli olmayan olmaktadır. Bu hastalık bir kaç gün içerisinde semptom vermesi sonucu bazı uzuvları tehlikeye atabilmektedir.

 Gazlı Gangren Niçin Olur?

 Bu hastalık travma sonuçların da oluşan kirli yaralar, adale yaralanmaları, kas içinde görünen enfeksiyon, bağırsak ve safra kesesi ameliyatlarından sonradan ortaya çıkması muhtemel bir durumdur. Bu rahatsızlık oksijen miktarı eksik olan hasarlı dokularda olurken şipşak ilerleyebilirler. Bu ilerleme esnasında da zarar görmüş dokulara hasar verirler. En güvenli olmayan durumu da zararlı maddeler salgılaması ve ölümlere neden olmasıdır.

 Gazlı Gangren Belirtileri Nelerdir?

 Bu rahatsızlık yaşanan travma sonrasın da üç güne değin görülebilmektedir. Bu durum da çabuk tanı ve erken tedavi olumlu netice verecektir. Gazlı gangren belirtileri; organlar da görülen işlevsellik bozuklukları ve şiddetli ağrılar, düşkün ve bitkin durumun giderek artması, terleyen ve solan bir yüz ifadesi, nabzın hızlanması, böbrek yetmezliği, kan basıncının düşmesi, yarada oluşan ödem, yarada oysa fena kokular ve yarada gözlemlenen renk değişimi olarak görülmektedir.

 Gazlı Gangren Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Bu hastalığın tedavisi için hemen travmatoloji ile ortopedi başvurulması gerekmektedir. Çünkü bu hastalığın tedavisi için organın kesilmesine kadar gidilebilmektedir. Bere bölgesinde hissedilen negatif gözlemler hemen uzmanlara bildirilmelidir. Uzmanlar zorunlu bölgelere yapacakları ivedi müdahaleler fazla tartı talep etmektedir. Yaşam kurtaran bu çare ile organların işlevselliğini sağlanır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/gazli-gangren-nedir-neden-olur-gazli-gangren-belirtileri-nelerdir-tedavisi-nasil-yapilir-6469004