Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Kalıtımsal Bölümünden Prof. Dr. Korkut Ulucan, Galatasaray oyuncusu Taylan Antalyalı’nın geçtiğimiz günlerde yaptırdığı “kalıtımsal deneme” ve kalıtımsal testlerin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Önemli olan test sonuçlarına göre yol alınması

Genç futbolcu Taylan Antalyalı’nın “genetik deneme” sürecini de idare eden spor genetiği uzmanı Prof. Dr. Korkut Ulucan, bu testlerin sonucunda ortaya meydana çıkan verilere tarafından bir yol çizilmesinin önemine sinyâl etti. Prof. Dr. Korkut Ulucan, “Senelerdir bu müşteri testleri bizler sporcularımıza uyguluyoruz ve fazla olumlu dönüşlerini de aldık. Bu konu da bireysel spor dallarında yarışan ve ülkemizi başarı ile temsil edip, altın madalyalar bölge sporcularımız da var. Önemli olan bu testlerin yapıldıktan sonradan uzman antrenörler tarafından sporculara uygulanabilmesi yani deneme kimsesiz yeterli değil” dedi. 

Sporcunun yatkınlıkları tespit ediliyor

Bu deneme çıktılarının sporcunun yatkın olduğu özelliklerin belirlenmesinde fazla önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Korkut Ulucan, “Bu konu aslında çok öbür yerlere çekilebiliyor. Bu tip testler ile bizler yalnızca antrenman ile ilgili bilgileri sporculara nasihat edebiliyoruz. Ne tip egzersize yatkınlar, darbeye yan olmayan sakatlıklara yatkınlıkları, sporcuların mental motivasyonu ve beslenme programları ile ilgili bilgiler bu müşteri testler ile belirlenebiliyor” diye konuştu.

Kalıtımsal yapısına uygun hareket ederse uzun yıllar başarılı olur

Son günlerde gündemde olan ve başarılı sporcu Taylan Antalyalı ile yapılan testlere ilişkin de data veren Prof. Dr. Korkut Ulucan, “Kendisi fazla akıllı, işine düşkün ve efendi genç bir sporcu, önünde yılları var. Kendisine böyle bir yatırım yapması bu işe verdiği önemi gösteriyor. Kendisi ile güzel bir deneme süreci geçirdik ve çıktılarını kendisi ile paylaştık. İnşallah genetik yapısına uygun olarak hayatını düzenler, beslenme programına, uykusuna ve yapması gerekenlere dikkat ederse uzun yıllar göğsümüzü kabartır” diyerek testlerin oysa çıktılarının uygulanması ile beklenilen sonuçlara ulaşılabileceğinin altını çizdi.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr