Tüketilen gıdanın içerisinde yer alan bir madde kişiye açıklanmış zorluklar yaşatabilir. Bu şart belirli hasarlara yol açabilir. Bireyler bu amaçla tükettikleri gıdaları bilinçli olarak tüketmelidir. Bu hasarı durdurmak yiyecek intoleransını bilmekle ilgilidir. Gıda intoleransı ile ilgili konular bilgilendirme amaçlı anlatılmıştır.

 Gıda İntoleransı Nedir?

 Tüketilen gıdanın içinde bulunan bir maddeye aleyhinde sindirim sistemi organlarının reaksiyon göstermesine yiyecek intoleransı denir.

 Böyle bir durumda kişinin sindirim sistemi gıdanın içinde bulunan bu maddeyi dürüst bir şekilde sindiremez ve parçalayamaz. Bu şart sonucunda sindirim sistemi tahriş olur ve belirtilen bir hasara uğrar.

 Yiyecek İntoleransı Nasıl Anlaşılması Mümkün?

 Yiyecek intoleransı kişide belirtilen belirtilere yol açar. Bu belirtiler sonucunda birey bu şikayetler ile alanında uzman doktora baş vurur. Gıda intoleransını doğrusu kişi bu belirtileri yaşayarak zaten anlar. Lakin yaşadığı sindirim sorununun gıda intoleransı olduğunu bilmeyebilir. Şikayetleri sonucunda doktora başvurur.

 Gıda intoleransı belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:

Karın krampları

Mide bulantısı

Cilt döküntüsü

İshal

Kusma

Genel olarak belirtiler hemencecik tedavi edilmesi gereken zinde etkilere yol açar.

Gıda İntoleransı Testi Nasıl Yapılır?

 Yiyecek intoleransı testi tüketilen gıdaların içindeki hangi maddelerin sindirim sistemini zorlaştırdığını saptamak için yapılan laboratuvar testidir. Bu test oldukça basit bir şekilde kişiye uygulanmaktadır. Ilk Önce kişiden sıhhat kuruluşunda düşük miktarda kan alınır. Bu kan çoğunlukla parmak ucundan alınarak testte gönderilir.

 Kişiden alınan kan laboratuvarda test edilir. Testin içeriğini farklı alanlara yönlendirilmiş gıdalara karşı oluşan immunoglobulin antikoru kapsar. Bu test sonucunda da kişinin gıdaların içindeki hangi maddelere karşı sindirim reaksiyonunun olduğu kesin olacaktır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/gida-intoleransi-nedir-nasil-anlasilir-gida-intoleransi-testi-nasil-yapilir-6472655