ABONE OL

Leaky Gut veya ahali arasında aşina ismiyle geçirgen (sızdıran) bağırsak sendromu ayrı sebeplerle ortaya çıkan bir sindirim sorunu.

Alışılagelmiş şartlarda bağırsakta yer alan sıkı bağlar, yalnızca sindirilmiş besinlerin, mineral ve vitaminlerin geçişine müsade veriyor.

Bu sıkı bağlardaki açılım yaşanması durumunda ise iletken bağırsak sendromu olarak tanımlanan koşul ortaya çıkıyor.

Uzm. Klinik Psikolog, Uzm. Dyt. Merve Özün verdiği bilgiye takriben, bu sıkı bağların açılmasıyla birlikte toksinler, mikroplar, sindirilmemiş yiyecek parçaları gibi gözden düşmüş maddelerin geçişine olanak sağlanmış oluyor.

Kan dolaşımına geçen bu maddeleri tanımayan bağışıklık sistemin bu maddelere saldırması sorunu ortaya çıkarıyor.

Gözden kaçırılmaması gerekiyor

Gözden kaçırılmaması gerekiyor

Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmaların otoimmun hastalıkların aşağı yatan en büyük nedenlerden birinin iletken bağırsak sendromu olabileceğine işaret ettiğini söyleyen Uzm. Dyt. Öz, "Bugün, alerji, astım, otizm, kronik yorgunluk sendromu, buhran/anksiyete, egzema, haşimoto troidi, multiple skleroz, sedef, romatoid artirit, ülseratif kolit, ürtiker, Alzheimer ve kardiyovasküler hastalıkların kökeninin bu sendromla ilişkili olabileceği tartışılıyor.

Dolayısıyla bu hastalıkların çare edilmesi için geçirgen bağırsak sendromunun gözden kaçırılmaması tartma taşıyor" dedi.

Hipokrat MÖ 450 yılında bütün hastalıklar bağırsaktan başlar, bağırsak hasta ise vücudun geri kısmı da hastadır demiştir. Günümüzde ise bağırsaklar ikinci beyin olarak kabul edilmektedir diyen Uzm. Dyt. Öz, sözlerine şöyle devam etti:

Bağırsaklarımızda keza yardımcı bakteriler hem de zararlı bakteriler bulunuyor. İyi bir gıda düzeni ile bağırsaktaki faydalı bakterilerin sayısının artarken sağlıksız beslenildiğinde fena bakterilerin sayısı arttığı gibi yardımsever bakterilerin de sayısı azalır.

Bağırsak florası yeni adı ile bağırsak mikrobiyotası ne değin güçlü ise bitkinlik, gerginlik, zararlı bakterilerle çaba de bir öyle zinde olur.

Bağırsak mikrobiyotasındaki dengesizlik bağışıklığın düşüşüne niçin olurken; bağırsak mikrobiyotasındaki dengesizlik obezite, alerji, tutum bozuklukları, anksiyete, bunalım gibi çeşitli nörolojik veya psikolojik sorunlarla ilişkilendirilmektedir.

Geçirgen bağırsak sendromu otoimmün bir hastalıktır

Iletken bağırsak sendromu otoimmün bir hastalıktır

Geçirgen bağırsak sendromunun bir otoimmun yani bağışıklık sistemi hastalığı olduğunu vurgulayan Dyt Merve Öz, gerginlik, çevresel toksinler, beslenme yanlışları (agresif besinler), antiyobiyotikler, antideprasanlar başta elde etmek üzere düşüncesiz kullanılan ilaçlar, bakteri ve/veya virüs gibi patojenler ve organ bozukluklarının bağırsak geçirgenliğe sebep olabilecek etmenler arasında yer aldığını anlattı.

Doğal beslenme tedavi için olmazsa olmaz

Doğal gıda çare için olmazsa olmaz

Geçirgen bağırsak sendromunun tedavi edilebilen bir rahatsızlık olduğunu ve öncelikle de hastalığa sebep olan diğer nedenlerin saptama edilerek ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dyt. Öz, şu bilgileri verdi:

İlaç tedavisinden ziyade doğal gıda, geçirgen bağırsak sendromu tedavisinde epeyce önemlidir. Doğal olmayan besinler fazla pozitif tarım ilacı, ağır metal ve yarı zararlı bileşene maruz kalırlar. Dolayısıyla doğal olmayan besinler bağırsak duvarına daha pozitif zarar verme potansiyeline sahiplerdir.

Bağırsak onarılana dek 3-6 hafta bir fonksiyonel tıp diyetisyeni ya da hekimi gözetiminde eliminasyon diyeti gerçekleştirmek geçirgen bağırsak sendromu tedavisinde çok etkilidir.

Takriben 8-10 saat kaynamış kemik ve et suyu glutamin, lizin, glisin içereceğinden dolayı bağları onaracaktır.

Fermente sebzeler yani konut turşuları bağırsak mikrobiyotasının zenginliğini artırıp koruyucu duvar oluşturması açısından önemlidir.

Süt Şekeri intolaransı olmadığı takdirde fermente süt ürünleri de bağırsak mukozasını ve iletken bağırsağı onarır.

Omega 3 yağ asitleri de bağırsak tamiratında kayda değer rol oynamaktadır. Glutamin, Glisin, Lizin, Prolin bağırsak bariyerinin onarımını gerçekleştiren proteinlerdir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/gizemli-bir-hastalik-gecirgen-bagirsak-sendromu-6409524