Gluten, arpa, buğday ve çavdar gibi tahılların içinde bulunan bir proteindir. İnsanların bu proteinlere karşısında bazı alerjik reaksiyonları olabilmektedir. Alerjik rahatsızlıkların genellikle etkili bir tedavisi yoktur fakat hekim kontrolü ile kayıtlı bir seviyede tutulabilmektedir. Gluten de tedavisi olmayan alerji grubunun içerisinde yer almaktadır. 

Gluten alerjisi (gluten intoleransı) nedir? 

Gluten alerjisi arpa, buğday ve çavdar gibi tahıllara hassasiyeti olan insanların belirtilmiş bir tepki verme durumudur. Bu durumda herzamanki alerji belirtilerinden ayrı olarak glutenden ötürü olan alerjilerde gövde sindirim sistemi ile tepki vermektedir.

Sindirim sisteminin ciddi şekilde bozulması durumunda ishal, mide ağrısı ve gaz sancısı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Gluten alerjisinin denetim altına alınmaması durumunda bağırsak iltihabı görülebilmektedir. 

Gluten alerjisinin belirtileri nelerdir? 

Gluten alerji olağan alerji tipleri gibi belirtiler göstermemektedir. böylece de anlaşılması diğer alerjilerden daha da zorlama bir hal almaktadır. Vücudun düzenli bir şekilde takibi ile gluten alerjisinin belirtileri ayrım edilebilmektedir. Gluten alerjisinin anlaşılmasının en kesin yolu kan testi yapılarak değerlere bakılmasıdır.

Gluten alerjisinin genel belirtileri ise şunlardır; 

- İshal, kabızlık. 

- Mide ağrısı ve mide yanması.

- Kusma.

- Halsizlik.

- Burun tıkanıklığı.

- Kansızlık.

- Eklem ağrısı.

- Cilt döküntüsü.

- Buhran.

- Boy uzaması geriliği, kilo alamama ve adale zayıflığı.

- Kemik erimesi.

- Zihinsel yorgunluk.

- Benzi Atmış renkli ve hissedilir derecede kötü kokulu dışkılama

- Tahvil ağrısı.

- Adet döneminde yaşanan gecikmeler.

- El ve ayaklarda karıncalanma

- Burun kanaması 

- İştahsızlık. 

- Saç dökülmesi.

- El ve ayaklarda duyumsuzlaşma.

- Deride kaşıntılara ast kanamaların artması. 

- Açıklanamayan nöbetler.

Gluten alerjisinde nelere uyarı edilmelidir?

Gluten alerjisi olan insanların beslenmelerine oldukça dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle alınan tüm ürünlerin içeriğine bakılarak tüketilmesine uyarı edilmelidir. Beslenme düzeyi dengeli bir şekilde bir plana bağlı kalarak oluşturulmalıdır. Oldukça Çok sıvı tüketilmelidir. Vücudun proteine karşısında verdiği tepki nedeniyle alınamayan proteinin yerine geçecek besinler tüketilmelidir. Balık yağı bu anlamda kayda değer bir besindir. Bilhassa gluten alerjisi olan kişiler için zencefil çayı tüketimi önerilmektedir. 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/gluten-alerjisi-gluten-intoleransi-nedir-gluten-alerjisinin-belirtileri-nelerdir-6413804