Prof. Dr. Cengiz Köksal, yaptığı yazılmış açıklamada, en sık karşılaşılan kalp hastalığı belirtisinin, hareket etmekle hissedilen göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı olduğuna sinyâl ederek, aşırı efor ya da günlük işlerini yaparken hissedilen göğüs ağrısının ise koroner yürek hastalığının en kayda değer belirtisi olduğunu anlattı.

Hastaların sıklıkla "göğsüme taş bastırıyorlar" veya "benzeri birisi göğsüme oturuyor" biçiminde bir göğüs ağrısı tanım ettiğini aktaran Köksal, şu bilgileri verdi:

"Bu ağrının en tipik özelliği hareket etmekle gelmesi ve dinlenince geçmesidir. Keza sancı sol kola, sırta ve boyna içten yayılabilir. Sancı kısa sürer ve 30 dakikadan daha pozitif sürmesi yürek krizinin habercisi olarak görülebilir. Bunun yanına hareket etmekle hissedilen nefes darlığı ve/veya çarpıntı, kalp kapak hastalıklarında firari veya darlık gibi bir problem olduğunun habercisi olabilir. Hareket etmekle nefesi daralan hasta durup dinlenmek ihtiyacı hisseder. Nefes darlığına sıklıkla çarpıntı eşlik eder. nefes darlığı ya da çarpıntı şikayetleri varsa mitral ya da aort kapakta sorun olarak karşımıza çıkabilir."

Köksal, ivedi doktora başvurmayı gerektiren durumun hareket etmekle veya istirahatte hissedilen göğüs ağrısı olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"3-4 dakika süren ve dinlenmekle geçen göğüs ağrısının uzun sürmesi ve dinlenmekle geçmemesi kalp krizi ve ani vefat riskinin habercisidir. Böyle bir durumda ise beklenilmeden tam teşekküllü bir hastanenin acele kardiyoloji servisine başvurulmalıdır. Huysuz, yürek anjiyosu ile gösterilmedikçe 40 yaş üstü sigara içen, yüksek tansiyonu ve/veya diyabet olan bireylerde göğüs ağrısı, koroner kalp hastalığının bir belirtisi olarak kabul edilmelidir."

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/gogus-agrisinin-uzun-surmesi-kalp-hastaligi-belirtisi-mi-6431723