Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Özgü, hastalığın ayrıca kadınlar da hem de erkeklerde gözlemlendiğini belirtti. ”Gonore, Neisserria gonorrhoeae adlı bakterinin neden olduğu ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Epeyce sık gözlenen bu rahatsızlık ayrıca erkekte ayrıca de kadında enfeksiyona ve buna tabi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Ülkemizde sıklığı ile ilgili bir net bir veri olmasa da ABD'de yılda takriben 700.00 yeni vaka bildirilmektedir.” açıklamasında bulundu.

Enfeksiyon sebebi

Bel soğukluğunun temel bulaşma yolunun cinsel ilişki olduğunun altını çizen Özgü ” Bel soğukluğu sadece insandan insana yakın temas ile bulaşır. Benzer ortamda bulunmak iki taraflı eşya kullanımı ya da karşılıklı tuvalet kullanımı ile bulaşma olmaz. Bel soğukluğu en sık cinsel organlar, rahim ağzı, idrar yolu, anal bölge veya boğazı etkiler. Hamilelerde aktif enfeksiyon bulunması durumunda, doğum sırasında bebeklere bulaşarak yenidoğanda enfeksiyon sebebi olabilir” ifadelerini kullanan Doç. Dr. Emre Özgü " Yenidoğan döneminde en fazla gözler etkilenmektedir” dedi.

Belirtileri neler?

”Bel soğukluğunun, çoğunlukla bakteri vücuda girdikten 5-7 gün içerisinde hastalarda belirtiler vermeye başlar. Bir kısım hastada bulgu gözlenmeyebilir. Bu hastalar bulgu vermeden hastalığı daha artı kişiye yayabilirler.” dedi ve belirti veren hastalardaki belirtileri şöyle sıraladı;

- Vajinal Akış ve kaşıntı,

-Vajinal kanama ve lekelenme,

- İdrar yaparken yanma şehvetli,

- Penisten süt renginde akıntı,

- Testislerde sancı ve şişlik,

- Cinsel ilişki sırasında sancı

Tedavi olasılığı var mı?

”Şikayeti olan hastalarda muayene ardından teşhis belirlemek epeyce kolaydır" açıklamasında yer alan Özgü ”Bir Takım durumlarda tanının kesinleştirilmesi için antijen, PCR testleri istenebilmektedir. Şikâyeti olan hastalarda cinsel yolla bulaşan Kara Sarılık, HIV, Klamidya gibi öteki hastalıklar açısından da değerlendirilmeler yapılarak zorunlu testlerin yapılması gerekir. Tanı koyulduktan sonra yerinde antibiyotik tedavisinin hastalarda çare gerçekleşebilir. Gonore tanısı alan hastalar diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda taranmalı, gerekirse o hastalıklar için tedavi edilmelidir. Hem tanı konan hastaların partnerleri de mutlaka teste yan tutulmalı ve gerekirse çare almalıdır.” eşlerin tedavisinin önemine dikkat çekti.

Hangi yolla bulaşır?

Cinsel yolla bulaştığı için çok partnerli cinsel yaşam sürdürenlerin risk altında olduğunu gösteren Bilirkişi Doç. Dr. Emre Özgü ”Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi gonoreden de korunmak için en temel yol tek eşliliktir. Cinsel ilişki sırasında prezervatif gibi bariyer yöntemleri göstermek yüzde yüz olmasa da bir tedarik vasilik sağlayabilmektedir.” dedi. Özgü, bulgu durumunda cinsel ilişkiden uzak durmanın da hastalığın yayılmasını alıkoymak için bir yöntem olabileceğini belirtti.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/gonore-hastaligi-nasil-bulasiyor.html