ABONE OL

Gözümüzün beyaz kısmının üzeri ince bir çeper tabakası ile kaplıdır. Normalde bu tabaka dışarıdan çıplak gözle görülemez. Oysa göz travması, mikrop kapması, alerji gibi durumlarda damarlar genişler ve gözümüz kırmızı olarak gözükür. Favori kızarıklık yaratıcı konjonktiva dediğimiz bu ince zar tabakasıdır.

Göz yüzeyine doğru ilerleyip büyüyor

Göz yüzeyine doğru ilerleyip büyüyor

Dağıtılmış travma ya da genetik nedenlerle bu çeper genişler ve göz yüzeyine içten ilerleyip büyümeye başlar.

Gözün transparan kısmının üzerini örtmesi ve görmeye zarar vermesi ileri evrelerde karşımıza çıkabilir.

Şiddetli kızarıklık, batmaya sebep olabilir

Şiddetli kızarıklık, batmaya sebep olabilir

Göz kapakları bu zar üzerinde sürtme etkisi veya en minik bir kuruma ve tahriş nedeniyle şiddetli kızarıklık, batmaya sebep olabilir. Hem gözün doğal görünümü de bozar.

Erken evrelerinde güneş gözlüğü, çevresel etkenlerden korunma ve yapay gözyaşı damlaları ile rahatlatılsa da ilerlemeye devam ettiğinde mutlaka cerrahi olarak çare edilmesi gerekir.

Alttaki göz dokularına ilerleyip bozuyor

Dipteki göz dokularına ilerleyip bozuyor

Bir Takım hastalarımızda ilerlemediği ifade edilse de uzun süreli durumlarda mikroskopik olarak gözle görülenden daha ileri olduğu ve aynı ağacın kökleri gibi alttaki göz dokularına ilerleyip bozulmalara niçin olduğu biliniyor.

Hem gözün kornea tabakasında bozulmalara niçin olarak gözlük ile düzeltilemeyen astigmatizma hastalığına niçin de olabilir.

Ne zaman ameliyat ile tedavi edilmeli

Ne zaman ameliyat ile çare edilmeli?

bu nedenle hastalarımızda pterjium varlığında bunu önemsemelerini ve göz doktorunun gözetiminde kalmalarını önermekteyiz. Muhakkak bir büyüklüğe ulaştıktan sonra da ameliyat ile çare düşünülmeli.

Ameliyat ile tedavide buradaki fazla doku temizlendikten sonra bölgeye burayı besleyecek ve hastalığın tekrar riskini azaltacak doku nakli tedavileri çok önemlidir.

Doku nakli ile birlikte yapılacak pterjium cerrahilerinin sonuçları çok yüz güldürücüdür. Tedavide önemli olan iki nokta; erken tedavi ve doku nakli ile kombine cerrahidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr