ABONE OL

Duzcan, "Bağışıklık, vücudun hastalıklara aleyhinde korunmasını sağlayan savunma kalkanıdır. Hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, vücudu zararlı maddelerden koruyan bir sistemdir.

Vücudu hastalıklara karşısında dayanıklı hale getirmek için, vücudun zararlı olarak gördüğü tüm etmenleri alıkoymak için kuvvetli bir bağışıklık sisteminin olması gerekir. Bilindiği üzere Kovid-19 süresince en çok konuşulan şeylerden biri vücudumuzun bağışıklık sistemi oldu diye konuştu.

Bağışıklığı takviye etmek için makro ve mikro beslenme ögelerini barındıran dinç, antioksidan değeri yüksek, renk renk beslenebileceğiniz tatmin edici ve dengelenmiş tabakların büyük ağırlık taşıdığını söyleyen Duzcan, "Beslenmede proteinlere, karışık karbonhidratlara, Omega-3 gibi esansiyel yağ asitlerine, vitamin-mineral ve posa içeriği yüksek olan meyve ve sebzelere yer vererek besin kompozisyonunu sağlamak gerekir.

Vücudun ihtiyacı olan enerjiyi temin etmek; fazla düşük kalorili diyetlerden uzaktan durmak çok önemli. Yine paketli ve bitmiş gıdalardan kaçınılmalı" dedi.

Diyetisyen Ramle Duzcan, sözlerine şöyle devam etti:

Beslenme Uzmanı Ramle Duzcan, sözlerine şöyle devam etti:

Tatmin Edici miktarda su tüketmek, güne güzel bir kahvaltı ile başlatmak ve misal protein yumurtayı kahvaltılara eklemek, yoğurt, kefir gibi probiyotik kaynaklara günlük beslenmede yer saptamak, porsiyon kontrolü ile yağlı tohumları harcamak, herhangi bir sağlık durumu problemi yoksa beyaz nehir, yeşil dere gibi antioksidan kapasitesi yüksek çayları tüketmek, yemeklere ve/veya yoğurtlara baharat eklemek, haftada 2 kez kurubaklagil yine haftada 2 kere balık tüketimine ağırlık vermek, vitamin yetersizlikleri varsa doktor kontrolü ile destek göstermek, maddesel aktivite düzeyini arttırmak, uyumlu ve yeterli uyku saatleri meydana getirmek, stresten uzakta durmak ve sigara ve alkol tüketiminden uzak durmak bağışıklığımızı enerjik yakalamak için yapabileceklerimiz aralarında.

Antioksidan özellikli meyve ve sebzelere yer verin

Antioksidan özellikli meyve ve sebzelere yer verin

Dinç bir bağışıklık için antioksidan içeriği yüksek besinlerin beslenmede yer almasını tavsiye eden Duzcan, "Antioksidanlar, besinlerde doğal olarak yer alan, oksidasyonu geciktirebilen ya da önleyebilen maddelerdir.

Antioksidan bakımından varlıklı besinler özgürlük radikallerin etkilerini azaltır. A, C ve E vitaminleri, D vitamini, B6, B9, selenyum, manganez, çinko, demir antioksidan etkili vitamin ve mineraller arasındadır.

bununla birlikte ORAC (Oxygen radical absorbance capacity - Bağımsızlık Radikalleri Absorbe Etme Yeteneği) hür radikallerin ve farklı alanlara yönlendirilmiş hastalıklara yol açabilecek maddelerin emilim kapasitesini belirten değerlerdir diyerek ORAC değeri yüksek olan besinlerin, antioksidanlar bakımından yüksek içeriği olan besinler" olduğunu belirtti.

Kırmızı meyvelerin ORAC değeri yüksek

Kırmızı meyvelerin ORAC değeri yüksek

ORAC değeri yüksek besinlerden bahseden Duzcan, Siyah ağaççileği, goji berry, nar, böğürtlen, yaban mersini, mavi yemiş, erik, kırmızı ağaççileği, çilek, portakal, kiraz gibi meyveler, frenk lahanası, enginar, ıspanak, sarımsak, maydanoz, gibi sebzeler ORAC değeri yüksek besinler arasındadır.

Ayrıca; karanfil, sumak, tarçın, kekik, zencefil, zerdeçal, kimyon gibi baharatların, ceviz gibi yağlı tohumların da ORAC değerleri, dolayısıyla antioksidan özellikleri yüksektir.

Beslenme çeşitliliğini sağlayarak antioksidan etkisi yüksek tabaklar oluşturulabilir diyerek her vitamin ve minerale beslenmede yer vererek, vücuda ve bağışıklık sistemine yapacağı olumlu etkilerden faydalanılabileceğini söyledi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/guclu-bir-bagisik-sistemi-icin-14-altin-kural-6415719