Hipertansiyonu önlemede yardımcıABONE OL

Hipertansiyonu önlemede yardımcı

Öğr. Gör. Merve İşeri Uzunoğlu, "Siyah akarsu uyumlu ve yerinde miktarda tüketildiği takdirde oldukça sağlıklı ve faydalı bir içecektir.

Antioksidan özelliklerinin yanı sıra nehir, uyumlu tüketimi ile kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde, kan basıncı ve hipertansiyonun önlenmesinde faydalıdır" diye konuştu.

5-6 bardaktan fazlasına dikkat

5-6 bardaktan fazlasına dikkat

Dere tüketmenin insan sağlığı üzerindeki etkileri üstüne her sene çok sayıda araştırma yapıldığını söyleyen Merve İşeri Uzunoğlu "Araştırmalar, düzenli dere tüketiminin kalp krizinden kansere birçok hastalığın önlenmesi veya etkilerinin azaltılmasında yardımsever olduğunu gösterse de de günde 5-6 nehir bardağının üzerinde tüketilmesinin negatif alt etkileri olabilir.

Tanen açısından oldukça varlıklı bir içecek olan çayın faktör maddelerinin, yiyeceklerin içerisindeki demire bağlanabilir.

Bu şart, yiyeceklerden aldığımız demirin emilmesini önleyebilir ve demir eksikliğine sebep olabilir" dedi.

Aşırı tüketim anksiyete ve uyku sorunlarına yol açabilir

Aşırı tüketim anksiyete ve uyku sorunlarına yol açabilir

Çayın yüzde 2-4 arasında değişen oranlarda kafein içerdiğine uyarı çeken Uzunoğlu, "Çaydaki kafein, reflü gibi rahatsızlığı olan kişilerin mide asitlerinin artmasına sebep olacağından böyle durumlarda tüketilmemesi önerilir.

Fazla akarsu tüketiminin anksiyete, gerginlik ve gerginliğin artmasına sebep olabilir.

Bu cins durumlarda kafeinsiz bitki çaylarına yönelmek gerekir. Çaydaki kafein melatonin üretimini azaltarak uyku sorunlarına da yol açabilir" ifadelerini kullandı.

Çay demlemenin püf noktaları

Nehir demlemenin püf noktaları

Merve İşeri Uzunoğlu, çayın hazırlanış şekline dair önerilerde bulunarak sözlerine şöyle devam etti:

Halk Müziği arasında kullanılan tabirle çayı (haşlamadan) demlemeye dikkatli olmak ve acılaştırmamak lüzumlu.

Demleme esnasında suyun kaynama noktasına erişmeden çaya eklenmesi ve hatta mümkünse demliğe önce suyun, arkasından çayın konulması önerilir.

Akarsu yaprakları toz haline gelmemiş olmalı, varsa toz haline gelmiş kısım ayrılmalı.

Toz haline gelen yapraklar yanarak çayı hem acılaştıracak ayrıca de bulanıklaştıracaktır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/gunde-5-6-bardaktan-fazlasina-dikkat-demleme-sirasinda-bunu-yapin-6414626