Gebelikte alıştırma, anne adayı ve bebek açısından oldukça önemli bir noktadır. Sportif faaliyete başlamadan önce doktor kontrolünden devretmek her yaştaki birey için önemlidir. Hamile olan bir anne adayı ise kendisini takip eden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına spor yapıp yapamamak konusunda belirlenmiş danışmalıdır. Erken doğum, düşük tehdidi gibi bazı özel durumlarda ekstra riskler oluşmaması için egzersizden uzakta durulması gerekebilmektedir. Çalışma programına geçmeden önce gebeliğin birincil 3 ayının (12 hafta) bitmesi beklenmelidir. Egzersiz sırasında kısa molalar verilerek bünyenin dinlendirilmesi, egzersizin düzenli ve haftada sıradan 3 gün olacak şekilde planlanması önemlidir.

Kilo almayı alıkoymak için seçim edilmemeli

Yeniden çalışma, gebelikte yalnızca kilo almayı engellemek için tercih edilmemelidir. Kilo alımının düzene sokulması, bel ve sırt ağrılarının azaltılması, psikolojik iyilik halinin yaşanması, bayağı doğumu kolaylaştırması, şişlik ve ödemin az olması, gebelikte oluşması mümkün karoser şekil bozukluklarının önüne geçilmesi, doğum ardından kısa sürede eski beden görünümüne tekrar dönebilmek açısından epeyce önemlidir.

Yaz ayları için en dürüst egzersiz seçeneği tabiiki yüzmedir. Deniz en içten yüzme ortamıdır. Yine temiz olduğundan belirlenmiş olunan, umuma açık olmayan havuzlar da seçim edilebilir. Dalış, atlama, su kayağı, plaj voleybolu, sörf, yamaç paraşütü gibi deniz sporları gebelikte uygun değildir.

Bağlı ki yaz aylarında güneşin artıları dek olumsuz etkileri de olabilir. Bu uygunsuz etkileri en aza indirmek açısından güneş ışınlarının en yoğun olduğu zamanlarda (öğlen saatlerinde) güneşe çıkmamak, yüzme-güneşlenme açısından 07:00-11:00, 16:00-19:00 saat dilimleri arasını tercih etmek, çok faktörlü gebeliğe özgü güneş kremlerini kullanmak, bol bol değişken tüketmek epeyce önemlidir.

Yüzme haricen yapılabilecek en ulaşılabilir, basit alıştırma yöntemi yürüyüştür. Fazla tempolu olmayan yürüyüşler oldukça dinç, anne adayını enerjik tutan egzersizlerdendir. İdeal zaman haftalık toplam 100 dakika dolayında olmalıdır. Yani haftada yirmişer dakikadan beş günlük veya 30-35 dakikalık 3 günlük planlamalar yapılabilir. Tekrar yoga, pilates, yük olmayan fitness programları iyi birer seçenek olarak sayılabilir.

Her türlü egzersiz sırasında, öncesinde ve sonrasında oldukça çok su tüketilmelidir. Çarpıntı, kan basıncı düşüklüğü gibi göz kararması, baş dönmesi şikayetlerinde, kasık ağrısı, nefes darlığı gibi durumlarda egzersize ara verilmeli ve takip eden bayan hastalıkları ve doğum uzmanına data verilmelidir.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/hamilelere-yaz-aylarinda-egzersiz-onerileri.html