Aksırmak, karoser sağlığı bakımından fazla önemlidir. Hapşırma durumunda ağızımızı kapatmak önemlidir. Özellikle aldığımız mikropları çevreye dağıtmamak istiyorsak mutlaka hapşırma esnasında bir mendille ağzımızı kapatmamız gerekir. Fakat hapşırırken keza ağzı keza de burnu kapatmak çok önemli sorunlara niçin olabilir.

Hapşırmanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Üst solunum yolunda yer alan süzgeçler mikropları dışarı atmamıza tezgâhtar olur. Bu süzgeçler tamamen akciğerlerimize giren zararlı maddeleri dışarı atabiliriz. Bu sebeple, hapşırmak sıhhat açısından önemli bir refleks olarak bilinir. Peki, hapşırmanın ne gibi fayları vardır? İşte detaylar;
- Aksırma sırasında kalp ve beyne kan pompalanır. Bu sayede beyin ve kalpte bir rahatlama sağlanır.
- Kan damarlarını hapşırma işlemi ile beraber genişletir.
- Akciğere yerleşen zararlı maddeler aksırma doğruca vücuttan atılır.
- Kalbimiz aksırık esnasında birkaç salise durur. Bu durma gerçekten kalbin dinlenmesine muavin olur.
- Akciğerde aksırık ile beraber hava boşaltımı sağlanır ve ciğerlere taze hava girer.
Aksırık faydalı olduğu değin sağlık açısından bazı zararlı durumlara da niçin olabilir. Bu durumlar;
- Aksırık durdurulmaya çalışılırsa beyin kanamasına yol açabilir.
- Hapşırma sırasında yüksek basınç oluşur. Bu basınç sebebiyle yürek durabilir veya göz damarları çatlayabilir.

Hapşırmak Beyni ve Kalbi Nasıl Etkiliyor?

Aksırmak, vücuda yüksek basınç vermektedir. Bu basınç nedeniyle beyin ve yürek üstünde bir takım hasarlar oluşabilir. Bilhassa hapşırma engellenirse beyine giden damarlarda bir takım sorunlar ortaya çıkabilir. bu nedenle, aksırık refleksini şüphesiz engellememek gerekir. aynı zamanda aksırma sırasında basınç fazla olduğu için kalp durabilir veya göz damarları çatlayabilir.

Nasıl Hapşırılmalıdır?

Hapşırırken kuşkusuz ağzımızı kapatmamız gerekir. Bu kapatma hali hapşırığı alıkoymak için değildir. Hapşırıkla vücudumuzda biriken mikroplar dışında atılır. Mikropların yayılmasını alıkoymak için hapşırırken ağzımızı bir mendille kapatmak, adap kuralları uyarınca de önemlidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr