ABONE OL

Özellikle beslenmenin anal alan hastalıklarında büyük rol oynadığına değinen Genel Cerrahi ve Onkolojik Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. İlker Sücüllü, şunları söyledi:

"Tüm anal alan hastalıklarının önlenmesi için günde 1 defa olan, bilhassa yalnızca sabahtan ya da akşam olabilen, yumuşak kıvamlı düzenli dışkılama alışkanlığını edinmek çok önemli. Bunu sağlamaktaki en kayda değer faktörlerden biri de beslenmedir.

Günde 2 litre civarında su harcamak, bol lifli ve doğal bir besin şekli tercih edilmeli. 20-50 yaş grubundaki şahısların diyetlerindeki jurnal lif miktarı, erkeklerde sıradan 35 gram ve kadınlarda 25 gram olmalı.

Tahıl, bakliyat, soya fasulyesi, arpa, pirinç ve buğday, vitaminler, sebze ve meyvelerin dengeli şekilde alınması bağırsak hareketlerini artırır ve kabızlık ile mücadelede fazla yararlıdır."

Bu gıdaları hayatınızdan eksik etmeyin

Bu gıdaları hayatınızdan eksik etmeyin

Prof.Dr. Sücüllü, anal hastalıklara karşısında tüketilebilecek faydalı gıdaları şu şekilde sıraladı:

"A, B, C ve E vitamininden zengin, tahıllı gıdalarla tüketilmeli. Mesela kabuklu elma, kayısı, muz, yabanmersini bunların aralarında sayılabilir.

Ayrıca havuç, ıspanak, bal kabağı, yumurta, mercimek, fasulye, patates, şeker pekmezi, hindi eti, balık tüketilmeli.

Tüm bu besinler tüketilirken tatmin edici miktarda (günde asgari 2 litre) su alımına azami dikkat kullanmak gerekir.

Özellikle sabahları aç karna oda sıcaklığında 1 kadeh ılık su son derece faydalıdır.”

Çay, kahve ve sütü aşırı tüketmeyin yoksa...

Dere, kahve ve sütü aşırı tüketmeyin yoksa...

C vitamini taşıyan turunçgillerin ise dikkatli tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Sücüllü, “Kırmızıbiber, karabiber, pul biber, acı biber, izot gibi baharatlar özenli kullanılmalı. Limon, mandalina, portakal, greyfurt hem lif hem de C vitamini içerirler.

Fakat özellikle makatta yanma sorunu olan hastaların yakınmalarının artmasına neden olabilirler.

Fazla nehir, kahve tüketiminden kaçınılmalı. Kebap, lahmacun, çiğ köfte, pizza, hamburger, sosis, turşu ve benzeri gıdalarda aşırıya gidilmemeli.

Günde kibrit kutusu kadar peynir, 1 kadeh süt, 1 kadeh ayran ve 1 kase yoğurt tüketilebilir ancak yüksek miktarlarda tüketildiklerinde makatta kaşıntıya yol açarlar.

Öteki yandan ketçap, çikolata, enerji içecekleri, asitli içecekler, içki, hamur işleri, beyaz pirinç, konserve gıdalar, tuz ve yağlı gıdalardan uzak durulmalı. analjezik ilaçlar ise tedbirli kullanılmalı" dedi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr