ABONE OL

HPV virüsü, rahim ağzına en sık olarak cinsel yolla bulaşmaktadır. Ancak cinsel yol dışarıda, el teması veya nemli yüzeylere temas ile bulaşabileceği bilinmektedir. Virüs partiküllerinin cinsel ilişki veya öteki bağlantı yollarıyla rahim ağzına ulaşması, enfeksiyon oluşması için tatmin edici değildir.

Rahim ağzını kaplayan çok katlı epitel tabakasındaki hasarlı alanlardan en dip kısmına içten tatmin edici sayıda virüs ulaşırsa, bu tabakadaki hücrelere girebilmektedir. Burada başlangıçta hücrenin sitoplazma denilen hücreli boşluğunda bekleyen virüsler, uzun bir süre bu şekilde bekleyebilirler. Enfekte hücrelerin gözenekli olan çekirdeğine genetik materyalini entegre etmesi ardından, epitel hücreleri virüsün genetiğini kontrolsüz şekilde çoğaltmaya başlayabilirler.

Çoğu hücreli bu aşamada vücudun bağışıklık sistemi hücreleri göre tanınarak değil edilir. Buna hücre bağışıklık sistemi aktivitesi denilmektedir. Eğer bağışıklık sistemi hücreleri bu aşamada durduramazsa, zamanla enfekte hücreler rahim ağzı yüzeyine doğru ilerleyerek virüs genetiği ile batmış hücrelerin rahim ağzı salgılarına geçişine niçin olabilir. Bu şekilde kadınlar da erkeklere HPV virüsünü bulaştırabilmektedir.

Bu virüs ile karşılaşan şahısların önemli bir kısmı, kısa sürede bu virüsü hücresel bağışıklık sistemleri tamamen vücuttan atmaktadırlar. Bu süre çoğunlukla en fazla 2 sene civarıdır.

Eğer HPV virüsü 2 yıldan daha uzun zaman daimi oluyorsa, rahim ağzında kanser öncüsü durum geliştirme riski de bu süreyle doğru orantılı olarak artabilir. HPV enfeksiyonu ile ilgili bilinmesi gereken en önemli konulardan birisi, bu enfeksiyonun yalnızca epitel tabakasında sınırlı olduğudur. Yani HPV virüsü kana karışmaz.

Herpes virüsü gibi sinir lifleri boyunca ilerleyerek omurilikte daimi olmaz. HPV’nin uzun zaman daimi olmasının önlemek için en kayda değer önlemlerin başında hücre bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek yer almalıdır. Bunun için genellikle sağlıklı hayat kurallarına dikkat edilmesi en önemli kurallardır.

Dinç bir gıda planı izlenmesi. sigaradan uzakta durulması, vitamin D ve çinko desteklerinden faydalanılması sıklıkla önerilen yaklaşımlardır. Bu yaklaşımla hastalarımızın en az %80’inde 2 sene içerisinde HPV virüsünün vücuttan iyice temizlendiği gözlemleniyor.

Özetleyecek olursak, HPV virüsü vücuda yerleşmeyen ve zorunlu tedbirler alındıktan sonra vücuttan tamamen atılabilen bir virüstür. Size bu virüsten korunmak için zorunlu önlemleri almanın ve kontrolleri aksatmamanın yanına en minik bir şüphede hızlıca bilirkişi bir doktora danışmak düşüyor.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/hpv-virusu-vucuttan-tamamen-atilir-mi-6477673