Söz konusu bayan hastalıkları olduğunda erken tanı hayati önem taşıyor dolayısıyla tanı yöntemleri de aynı paralellikte tartı kazanıyor. Bu noktada bir takım tanı yöntemleri kadınlar açısından ağrılı ve üzüntü verici olabiliyor.

Gebelik şansını artırıyor, hastalıkların tespitini kolaylaştırıyor

Tıp literatründe Histerosalpingografi olarak adlandırılan HSG, kadının genital sistemini inceleyen bir tanı yöntemidir. Rahim filmi incelemesiyle hamile kalmayı ya da gebeliğin sağlıklı devamını engelleyen, allah vergisi ya da sonra meydana gelen durumların aydınlatılması mümkün olmaktadır.

Kadınların birçoğunun bu gibi yöntemlere karşısında ön yargılı olduğunu ve korktuğunu söyleyen Dr. Cevat Bayrak; “Hâlbuki teknolojik gelişmelere uygun olarak bu tip görüntüleme yöntemlerinde önemli bir yol kat edildi. Yerinde teçhizat ve güncel teknikler kullanıldığında HSG gibi işlemler şiddetli acı ya da ağrıya yol açmaz. Hasta HSG sonrasında günlük hayatına dönebilir. Duş almasında, otomobil kullanmasında, cinsel beraberlik yaşamasında herhangi bir sakınca yoktur. Bundan Böyle ileri teknolojik görüntüleme yöntemleriyle hastalarımızın bütün endişelerini minimize ediyor ve işlemlerimizi ağrı kesicilere ve anesteziye gerek kalmadan yapabiliyoruz” dedi.

HSG hangi durumlarda, neden çekilir?

-Kısırlık nedenlerinin araştırılması,

-Rahim perdesi, çift rahim gibi rahim anomalilerinin tanısı,

-Tüp bebek tedavisi öncesi,

-Aşılama tedavisi öncesi,

-Kürtaj sonrası yoklama,

-Histeroskopi ameliyatı sonrası denetleme,

-Laparoskopi ameliyatı sonrası yoklama,

-Adet düzensizliğinin nedeninin araştırılması,

Sonuçların en sağlıklı şekilde alınabilmesi için incelemenin yapılacağı merkezin tatmin edici, güncel donanıma sahip olması ve HSG konusunda deneyim sahibi radyoloji uzmanı bulunması çok önemlidir.

Kâbus bitti, HSG esnasında acı ve sızı geride kaldı

Güncel teknoloji ve gelişmiş cihazlar ile yapılan HSG çekimi sırasında hasta çoğunlukla bir acı veya ağrı hissetmiyor. Dr. Cevat Sancak; yapılan işlemi, “Yalnızca 2-3 dakika süren bu operasyon sırasında hastaya duyumsuzlaşma uygulanmıyor dolayısıyla refakatçiye de gerek duyulmuyor. Hasta kendisine verdiğimiz önlüğü giyerek röntgen masasına uzanıyor. Rahim boşluğu özel bir ilaç ile dolduruluyor. Bu ilaç, boşluklar ve kanalların röntgen ile görüntülenebilmesini sağlıyor. Ardından ise C kollu cihaz ile çekim gerçekleştiriliyor. Rahim filmi çekiminden sonradan herhangi bir kısıtlama önerilmiyor” diyerek özetledi.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/hsg-hangi-durumlarda-cekilir-neden-onemlidir-6411048