Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, içerisinde bulunduğumuz yaz mevsiminde kullanımı çoğalan klimaların bakımının önemine sinyâl etti.

Yaz aylarında ısının ve nemin yüksek olması nedeniyle klima kullanımının kaçınılmaz olduğunu bildiren Dr. Songül Özer, "İş yerinde, evde ve arabada klima kullanıyoruz. Oysa klima kullanmanın enfeksiyon açısından bir takım kuralları var. Bunlara adapte etmek gerekiyor. Covid-19'un klima ile bulaştığına dair bir sonuç değil. Lakin klima ile bulaşabilen öncelikle Lejyonella elde etmek üzere çoğu başka bakteri var. Özellikle uzun zaman kullanılmamış klimaların ilk kullanımlarından önce mutlaka yıllık bakımlarının yapılması gerekiyor. Yani içerisinde yuvalanmış olan, yuvalanma ihtimali olan bakterilerin uzaklaştırılması gerekiyor. Evimizde ya da meslek yerimizdeki klimaların takvim bakımlarını dikkatsizlik etmememiz gerekiyor. Burada split klimalardan bahsediyorum. Özellikle iş yerlerinde merkezi klimalarda; mutlaka yıllık bakımlarının yapılması gerekiyor.” uyarısında bulundu.

Etraf ısısı 21-23 derece aralarında olmalı

Uzun zaman kullanılmamış bir klimanın birincil kez kullanılacaksa açıldıktan sonraki birincil 10- 15 dakikalık vakit diliminde mutlaka camların ve kapıların açılarak havalandırma işleminin yapılması gerektiğini kaydeden Dr. Songül Özer, "Bu işlemden daha sonra camı ve kapıyı kapatarak klimayı çalıştırabiliriz. Aynı şey arabalarımız için de geçerli. Arabaya bindikten daha sonra klimayı açtığımızda ilk 10 dakika kadar mutlaka camların açık olması, klimanın ilk havasının dışarı verilmesi gerekiyor” uyarısında bulundu.

Klimanın ısısının kayda değer olduğunu kaydeden Dr. Songül Özer, yaz aylarında ideal ortam ısısının 21-23 derece arasında olması gerektiğini söyledi.

Yaz aylarında olsa bile aşırı soğuk hava üflemesinin hastalıklara davetiye çıkaracağını kaydeden Dr. Songül Özer, "Çünkü dış ve iç ısı arasındaki farkın fazla artı olmaması gerekiyor. Dışarıya havanın 38-39 derece olduğu bir dönemde biz klimalı ortamı 18-19 dereceye indirmemeliyiz. Aradaki ısı farkını fazla yükseltmemeliyiz. İdeal etraf ısısı yaz aylarında da kış aylarında da 21 ila 23 derece arasıdır. Kişiye tarafından hissedilen ısı değişebilir lakin bizim için ortalama oda ısısının 21 – 22 derece civarında olması gerekir. Nemin de aynı şekilde %40 - %45 civarında sabitlenmesi sıradan bir insan için ideal nem aralığıdır” dedi.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/ideal-klima-isisi-ne-olmali.html