ABONE OL

Yürek ve damar hastalıkları, dünya ve Türkiye'de önde gelen ölüm sebepleri arasında yer alıyor. Bu hastalıkların Türkiye'de görülme oranlarının arttığına dikkat çeken uzmanlar, kötü beslenmenin de yürek sağlığını olumsuz etkilediği belirtiyor.

Doymuş yağların yürek için zararlı olduğunu açıklayan Kardiyolog Dr. Öğr. Üyesi Açlık Yıldırım, "Hindistan cevizi yağı çok faydalıymış gibi sunuldu. Zayıflatıyor, şekeri yoklama altına alıyor, kalp damar sağlığına da iyi geliyor gibi söylemler olunca halk bu yağın tüketimini artırdı.

Hindistan cevizi yağını daha önce hiç kullanmayan ırk bile, kahvesine, tatlısına eklemeye başladı. Ancak hindistan cevizi yağının kalp damar sistemi üzerindeki etkisini araştıran çalışmalar bunun bütün tersi olduğunu gösterdi" diye konuştu.

Şeker üzerinde pozitif yönde bir etkisi yok

"Şeker üzerinde fazla yönde bir etkisi değil"

Amerika'da yapılan çalışmaya uyarı çeken Dr. Öğr. Üyesi Şimşek, "Çalışmada hindistan cevizi yağıyla analizler yer aldı. Bunların sonuçlarına tarafından hindistan cevizi yağının kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterolü artırdığı ortaya çıktı.

LDL kolesterolün ne dek zararlı olduğunu, kalp damar sistemini nasıl etkilediğini, damar tıkanıklığı, kalp krizine niçin olabileceğini biliyoruz.

Bizim bu yağdan kaçınmamız, tüketimini minimuma indirmemiz gerekir. Zayıflatıcı etkisi olduğu yönündeki söylemlerin sahiden içten olmadığını araştırmalar gösterdi.

Şeker üstünde de pozitif yönde bir etkisi değil. Bunları düşündüğümüzde, faydasından fazla zararı olabilir değerlendirmesinde bulundu.

Doymuş yağ tüketimini kısıtlayın

"Doymuş yağ tüketimini kısıtlayın"

Hindistan cevizi yağını sürekli kullanan kişilerde ileriki dönemlerde kalp damar hastalığı, damar tıkanıklığı, kolesterol birikmesine yan plakların görülme ihtimalinin arttığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Arzu Yıldırım şunları söyledi:

"Hindistan cevizi yağı fiilen bir batmış yağ. Biz hastalarımıza dolu yağ tüketimini kısıtlamalarını öneriyoruz. Dolayısıyla bu yağın tüketimini de sınırlamaları gerekiyor. Kalp için sağlıklı olacak yağ, zeytinyağı.

bunun dışında fındık, badem, ceviz yağı da tüketilebilir. Hindistan cevizi gibi yağların kısıtlamasını istiyoruz.

Hindistan cevizi yağını belki haftada 1 kere kahvenize koyup, keyif için tatlandırabilirsiniz oysa bunu yaparken faydasından fazla zararının olduğunu düşünün."

Kaynak: www.milliyet.com.tr