WBC yani beyaz küreler, vücudumuzda mevcut olan rahat enfeksiyonların yerlerini saptama edebilir ve hekimleri immün yetersizlikler, otoimmün rahatsızlıklar ve kan hastalıkları gibi demin tanı edilmemiş olan hastalıklara karşı uyarılar. 

Kanda WBC Nedir? 

Lökositler olarak isimlendirilen WBC'ler immün yani bağışıklık sisteminin en kayda değer parçasıdır. Bu kan hücreleri vücudu saran mikrop, bakteri ve virüslere karşısında savaşarak enfeksiyon oluşumunu önlerler. Beyaz kan hücreleri yani lökositler kemik iliğinde üretilir, fakat kan dolaşımında dolaşırlar.

Wbc sayısı vücuttaki beyaz kan hücrelerinin sayısını değerlendirmek için kullanılan bir testtir. Uygulanan bu deneme birçok zaman kan sayımı yani CBC ile beraber bulunur. Beyaz kan hücresi sayımı olarak ifade edilen bu terim genel olarak vücutta bulunan beyaz kan hücresi sayısını tanımlamak için kullanılmaktadır. 

Kanda WBC Değeri Yüksekliği Kaç Olmalıdır? 

Aşina birkaç türde beyaz kan hücresi bulunmaktadır. Cisim, her kan hücresinin belirtilen bir yüzdesini içerir ve aynı zamanda, kimi vakit beyaz kan hücresi sayısı olması gereken aralıktan düşebilir ya daha yükselebilir. Sağlıklı bir insanda olması gereken akyuvar sayısı ise her mikrolitre de 4500 ile 10000 hücreli arasındadır.

Yüksek WBC Ne Anlayış Kazanç? 

Kanda yer alan beyaz kan hücresi yüksekliği veya lökositoz, enfeksiyonlar, anemi, sistemim hastalıklar, alerji ler, romatoid artrit vb. iltihaplı hastalıklar, lösemi, şehvetli ya da bedensel stres, yanıklar sebebi ile zarar görmüş olan dokularda nedeniyle meydana gelmektedir. Kortikosteroid, heparin, nöbet önleyici etkiye sahip ilaçlar, kinin ilaçlar da WBC değerinin yükselmesine sebep olabilmektedir.

Yeni doğmuş olan bir bebek, doğduğu günde 9000 ile 30000 aralığında beyaz küreye sahiptir. İki haftanın içerisinde, beyaz kan hücresi miktarı erişkin bir bireyin WBC oranına inmektedir. Lökositoz denen koşul, gebelik vaktinde da oldukça sık olarak gözlemlenmektedir. 

Düşük WBC Ne Kavrayış Kazanç?

Kandaki düşük beyaz kan hücresi sayısı veya lökopeni radyoterapi, kemoterapi, lupus, aplastik kansızlık, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları, viral enfeksiyonlar gibi otoimmün rahatsızlıklara nedeniyle meydana gelebilmektedir. Çinko, bakır ve vitamin gibi karoser için epeyce zorunlu olan minerallerin eksikliği lökopeniye neden olabilmektedir. Lökopeni myelodisplastik sendromu vb. kemik iliği ile ilgili hastalıklar neticesinde olabilmektedir. 

İmmunosupresif yani bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, kullanılan bir takım antibiyotikler, diüretik yani idrar söktürücü ilaçlar, antitiroid ilaçlar, ve kemoterapi ilaçları kanda beyaz kan hücresi sayısının düşmesine sebep olabilmektedir. Düşük WBC Değeri, vücudu bakteri, virüs ve mantarlara aleyhinde savunmasız kılmaktadır. Bu sebeple epeyce güçsüz düşmüş bir immün sisteme sebep olmaktadır.

Beyaz kürelerin ve trombositlerin düşük olmasının en fazla gözlemlenen sebeplerinden bir parça başına ise, soluma sebebiyle oluşan grip veya nezle enfeksiyonudur. Trombosit ve beyaz küre düşüklüğüne hemoglobin adı verilen maddenin kandaki düşüklüğü de eşlik ediyor ise sebep daha ayrı olabilmektedir. Gerçekleşebilecek tüm kemik iliği tembellikleri, kan hastalıkları ve lösemi açısından araştırılması gereken bir durumdur. 

 ​​​​WBC Düşüklüğü Hastalık mıdır? 

Kanda bulunan beyaz küre düşüklüğü herhangi bir rahatsızlık değil, bir laboratuvar bulgusudur. Ama herhangi bir hastalığın neticesinde oluşabilmektedir. Yüksekliği ve düşüklüğü durumunda oluşan belirtiler hemen hemen benzerdir. Titreme, ateş, enfeksiyon, öksürük, iltihabi durumların olması gibi belirtiler olduğunda bir doktora başvurmakta üstünlük vardır. 



Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/kanda-wbc-nedir-kanda-wbc-degeri-yuksekligi-kac-olmalidir-6431076