Karaciğer; kanda yer alan ilaç, içki gibi zararlı bileşenlerin temizlenmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra karaciğer vücudun kullanacağı besin bileşenlerine çevirir. Karaciğer; enzimleri ve proteinlerin temizlenmesine tezgâhtar olacağı gibi kan pıhtılaştıran unsurları da depolar. Fazla pozitif tüketilen bir takım maddeler karaciğerin hasar görmesine sebep olabilir. Bu yüzden içki, kızarmış gıdalar, katı yağlar ve aşırı tuz, şeker tüketiminden kaçınmak gerekir.

Karaciğer Temizliği Nasıl Yapılır?

Karaciğer; insan yaşamı açısından epeyce önemli bir organdır. Karaciğer; insan vücudundaki zararlı bileşenlerin temizlenmesinde fazla kayda değer olan bir organdır. Bunun yanı sıra karaciğer, insan vücudu açısından yardımsever besin bileşenlerini vücudun kullanabileceği şekilde ayarlar. Karaciğer temizliğinin yapılması, bu konu açısından oldukça yararlıdır. Karaciğer temizliği ve karaciğerin yenilenmesi için yerinde gıdaların tüketilmesi, sağlıklı bir şekilde beslenilmesi ve bol bol besinlerin tüketilmesi gereklidir. bununla birlikte bu besinler hakkında daha pozitif öğretmek okurlar için yarar sağlayacaktır.

Karaciğeri Temizleyen ve Onaran Besinler Nelerdir?

Karaciğeri temizleyip onaran besinler aşağıdaki gibi sıralanacaktır;

- Brüksel Lahanası: Brüksel Lahanası beslenme planlarında fazla artı yer almasa da sıhhat açısından oldukça yardımsever öyle fazla özelliğe sahiptir. İçermiş olduğu en önemli bileşen; sülfürün bir çeşidi olan glukosinolattır. Bu bileşen ise insan vücudundan zararlı bileşenleri atmaya takviye olur.

- Sarımsak: Sarımsak, karaciğer işlevlerini geliştiren ve düzene sokan bir özelliklere sahiptir. Ezilerek tüketildiği vakit iltihapları gideren özelliği de bulunmaktadır. Sarımsakta yer alan alisin, antibakteriyel özelliği ile karaciğeri temizlemeye muavin olur.

- Elma: Elma, yüksek lif içeriği doğru karaciğer açısından fazla faydalı bir meyve türüdür. Elmada yer alan pektin lifi, kolesterolün denetleme altında tutulmasına tezgâhtar olduğu gibi düşmesine de yardımcı olur. bununla beraber vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Elmanın yeşil olanı, karaciğer açısından çok yararlıdır.

- Avokado: Avokado, dünya çapında çekicilik ve sıhhat adına kullanılması ile oldukça popülerdir. Sağlıklı yağın alınması namına en önemli sebze türüdür. bununla birlikte yapılan araştırmalara tarafından avokadonun, galaktozamin ve buna aynı maddelere karşısında karaciğeri koruduğu bilinmektedir.

- Brokoli: Brokoli, karaciğerin işlevini negatif bir şekilde etkileyen zararlı bileşenleri yok etmeye yardımcı olur. Brokoli içerisinde bulunan kimyasallar açısından zengin olmasıyla beraber hem tansiyonu keza de kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Kanın pıhtılaşma problemini gidermeye de takviye olur.

- Zerdeçal: Zerdeçal, iltihabın neden olduğu durumları değil etmeye muavin olur. bununla birlikte kanseri önleyen zerdeçal, karaciğerin temizlenmesine muavin olur. Bu baharat, karaciğerin yenilenmesine asistan olarak, metabolizmanın düzenlenmesine de muavin olur.

- Bol Su Harcamak: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en kayda değer yolu, gün içerisinde en düşük 6 ile 8 kadeh su tüketmektir. bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça kayda değer olan su, vücudun tekrar tekrar nemli olmasına yardım olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en kayda değer yoludur.

- Üzüm: Sağlıklı karaciğer açısından epeyce kayda değer olan bir diğer meyve türü, üzümdür. Üzümün hem kendisi hem de çekirdeği, karaciğerin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Üretilmiş olan çoğu araştırma, üzüm çekirdeğinin karaciğeri temizlediğini ve oluşan zararları önlediğini belirtmektedir. Vücudun toksinlerden kurtulmasına tezgâhtar olan üzüm, karaciğerin temizlenmesine tezgâhtar olacaktır.

- Kahve: Gün içerisinde azami üç fincan kahve harcamak, sağlıksız beslenmeye ve fazla alkolün neden olduğu zararlara karşı gelmektedir. Kahve; karaciğeri korur ve temizler.

- Limon Suyu: Karaciğerin temizlenmesine ve yenilenmesine tezgâhtar olan limon suyu, her gün ılık su ile tüketilmelidir. Bir bardak içerisine limon suyu eklemek ve tüketmek, abes mideye alındığı süre karaciğerde yer alan toksinlerin giderilmesine yardım olur.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/karaciger-temizligi-nasil-yapilir-karacigeri-temizleyen-ve-onaran-besinler-nelerdir-6411393