Bu risk faktörlerine dikkatABONE OL

Bu tehlike faktörlerine uyarı!

Karnımızın sağ üst tarafında bulunan karaciğer; kandaki toksinleri arındırmak, vücudun detoks sistemine yardım etmek ve safra salgısı üretmek gibi kayda değer işlevler üstleniyor.

Protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminlerin yanı sıra ilaçların da vücutta operasyon görmesine yardımcı olan, kanın pıhtılaşmasında da rol oynayan karaciğerin 500’e yakın görevi bulunuyor.

Karaciğer yağlanması, bu organı yaratıcı hücrelerin içinde yağ birikimi olarak tanımlanıyor. Karaciğer yağlanmasında içki kullanımı kayda değer rol oynasa da, her yağlanma bu sebepten kaynaklanmıyor.

Dr. Ozan Kocakaya, “Karaciğer yağlanması iki şekilde karşımıza çıkıyor. Karaciğerde az önce iltihabi hasar başlamamış olabiliyor ya da karaciğerde iltihabi durum da gelişmiş olabiliyor. Bu tabloya da yağlı kara sarılık deniyor. Aşırı kilo, diyabet, yüksek kolesterol ve bazı tedaviler karaciğer yağlanmasına niçin olan faktörleri oluşturuyor” diyor. 

Tanı genellikle tesadüfen konuluyor

Teşhis genellikle tesadüfen konuluyor

Karaciğerde yağlanmanın, genelde semptom vermediği için fakat diğer nedenlerle yapılan tetkikler ya da sağlığın sürdürülebilmesi için yapılan düzenli taramalar sırasında tespit edilebildiğini ifade eden Dr. Ozan Kocakaya, şöyle devam ediyor:

“Karaciğerde yağlanmanın tanısı muayene ve üst karın ultrasonografisi ile konuyor. Teşhis konulduktan sonradan karaciğerde cerahat olup olmadığı, karaciğerin işlevlerini yerine getirip getirmediğini saptama olabilmek için dağıtılmış testlerin yanı sıra ultrason, tomografi ve MR gibi görüntüleme yöntemleri kullanılıyor. Ara Sıra karaciğer biyopsisi de gerekebiliyor. Bu durumda ince bir iğneyle ufak bir karaciğer dokusu alınıp, hücreler mikroskop aşağıda inceleniyor. Böylece hasarın boyutu, iltihabın düzeyiyle ilgili bilgiler ediniliyor.”

Karaciğer yetmezliği ile sonuçlanabiliyor

Karaciğer yetmezliği ile sonuçlanabiliyor

Zamanında müdahale edilmeyen yağlı karaciğerde oluşan karaciğer iltihapları ilerleyerek ‘siroz’ adı bahşedilen ciddi ve geri dönüşü olmayan hastalığa niçin olabiliyor.

Sirozun “bacaklarda şişlik, karında sıvı birikimi, solunum yetmezliği ve takâtsizlik” şeklinde belirtilerle kendini gösterdiğini dile getiren Dr. Ozan Kocakaya, “Siroz veya karaciğer yetmezliğine ilave olarak, yağlı karaciğerde iltihaplanma kimi süre siroz gelişiminin öncesinde dahi aracısız olarak karaciğer kanserine yol açabiliyor. böylece yağlı karaciğere tabi iltihabi hasarı olanlar ahenkli aralıklarla doktora görünmeli, karaciğer işlevlerini ve yapısını denetim ettirmeli.” diyor. 

İdeal kiloya ulaşın, Akdeniz tipi beslenin

İdeal kiloya ulaşın, Akdeniz tipi beslenin

Karaciğer yağlanmasında tedaviyle sorunun ilerlemesi durdurulabiliyor, var olan yağlanma en ince ayrıntısına kadar geriletilebiliyor. Tedavide amaç; bu tabloya neden olan etmenlerin ortadan kaldırılması. Hastaların kilo vererek ideal kiloya ulaşmalarının, kan şekeri düzeyinin denetleme aşağıda tutulmasının ve kolesterol düzeyinin düşürülmesinin kayda değer olduğunu kaydeden Dr. Ozan Kocakaya, “Hasta karaciğerini yoran bir tedavi kullanıyorsa bu çare de kesilebiliyor.

Tüm bu önlemler hem karaciğerin yükünü ayrıca de kalp hastalıkları ve felç riskinizi azaltıyor.” diyor. Karaciğerde yağlanma problemi yaşamış birçok hastada yaşam tarzında yapılacak olan değişimler etkin oluyor. Karaciğer yağlanmasının önlemek için meyve ve sebzeden zengin beslemek gerektiğini vurgulayan Dr. Ozan Kocakaya, un, şeker ve hayvansal gıdaların kısıtlı alındığı “Akdeniz tipi” beslenmenin, uyumlu çalışma yapmanın ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmanın yağlanmanın düzelme sürecini hızlandıracağını belirtiyor. 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/karaciger-yetmezligi-neden-olur-karaciger-yetmezligi-belirtileri-nelerdir-6468061