Son yıllarda gastronomi alanında adından çoğu kez laf ettiren Kastamonu’nun bölgesel lezzetlerine coğrafi göze çarpan alınması süreci devam ediyor. Bu kapsamda coğrafi muhabere alınması için yaklaşık 8 ay önce çalışmalarına başlanılan Devrekani’nin yöresel lezzeti cırık tatlısı da tescillendi. Devrekani’de ikamet eden yöre halkının bir diğer coğrafi işaretli ürünü olan Devrekani Hindi Bandumasından daha sonra misafirlerine ikram ettikleri Devrekani Cırık Tatlısı da geçtiğimiz ay itibariyle coğrafi işaretli ürünler arasına girdi.

“8 ay önce tesciline başladığımız cırık tatlımız coğrafi göze çarpan aldı”

8 ay önce tesciline başvurdukları cırık tatlısının coğrafi muhabere aldığını söyleyen Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, “Coğrafi İşaretli ürünümüz olan cırık tatlısını şimdi yapıyoruz. Devrekani Belediyesi olarak 8 ay önce coğrafi işaretli ürün olarak tesciline başladığımız cırık tatlımız, geçtiğimiz ay itibariyle Türk Berat Enstitüsü kadar kabul edilerek tescillendi. İlçemizde özellikle kış aylarında yoğun bir şekilde tüketilen cırık tatlımız, mayalandırılmış hamurla hazırlanıyor. Kızdırılmış yağın içerisine atılarak kızarması sağlanıyor. Belirli bir vakit ardından bitmiş tatlandırılmak üzere pancar şekerinin eritilmiş halinin içerisine atılarak tatlandırılıyor. Cırık tatlısını ilçemizde yoğun bir şekilde tüketiyoruz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı personelleriyle ilçede çoğu kez cırık tatlısı üretimi yapan işletmelere yönelik denetimlerin olduğunu anlatan Başkan Altıkulaç, “Tatlandırma aşamasında sakkaroz yerine nişkoz kullanılaraktan gıdanın tağşiş edildiğini kimi zaman gözlemlemekteyiz. Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığı gıda denetimleri ekipleriyle ilçemizde ticari olan işletmelerimizde bunun denetimini yoğun bir şekilde yaptırarak, tağşişinde önüne geçmeyi planlamaktayız. Ben, ülkemizin tüm coğrafyalarında bizim coğrafi işaretli ürünümüz olan cırık tatlımızın beğenilerek tüketileceğini tahmin ediyorum” diye konuştu.

Şekerinin ve tatlandırıcısının kendisine has olması cırık tatlısını özel kıldığını bildiren Başkan Altıkulaç, “Cırık tatlısı, Devrekani’mizde başta mahallelerimiz ve köylerimiz olmak üzere herkes göre evlerinde yapılarak yoğun bir şekilde tüketilen bir tatlı çeşidimizdir. Geçmişi ne değin tam olarak bilinemiyor fakat uzun zamandır tüketiliyor. Yöremizde örf ve adetlerimize göre anneden kızlarına geçerek günümüze kadar ulaşan bir tatlıdır cırık. Şekerinin ve tatlandırıcısının kendisine has olması, kızartma tarzının kendisine has olması bu aromanın verilmesine neden oluyor. Bu da cırık tatlısına öbür bir alımlılık getiriyor” biçiminde konuştu.

“Coğrafi göze çarpan bölge cırık tatlısının satışında çoğaltma yaşandı”

Coğrafi göze çarpan alan cırık tatlısının satışında artma yaşandığına muhabere eden Yıldız Altıkulaç ise, “Cırık tatlısı, büyüklerimizin yemeklerden sonra eve gelen misafirlere ya da kendileri için yatsılık olarak yapıp yedikleri yöre halkının sıkma olarak isimlendirdiği tatlı çeşididir. Devrekani Belediyemiz, sağ olsun bu cırık tatlısına coğrafi göze çarpan almışlar. Bizlerde bu lezzeti tüm Türkiye’ye takdim etmek nedeniyle devam ettiriyoruz. Bizler, bu tatlıyı büyüklerimizden gördük tekrar geleceğe taşımak amaçlı da çocuklarımıza öğretiyoruz. Ayrıca bu ürün kaybolmasın diye coğrafi sinyâl alındı. Bu tatlıdan yiyenlere afiyet olsun. Bu mahsul coğrafi dikkat çekici aldıktan sonradan satışından artma oldu, cırık tatlısına karşın bir istek oluştu. Daha çok satılmaya, daha fazla tüketilmeye başlandı” ifadelerini kullandı.

“Cırık tatlısı yemek yemek için Devrekani’ye geldim”

Cırık tatlısı için Devrekani ilçesine geldiğini ve çok beğendiğini belirten Neslihan Kaya Tufan da, şöyle konuştu: “Diğer bir coğrafi işaretli ürünümüz olan hindi bandumasından daha sonra akşam misafirlere ikram edilmek üzere asgari malzeme kullanılarak yapılan en lezzetli tatlımız olan cırık tatlısıdır. Cırık tatlısı, en hoş Devrekani ilçemizde yenir, en güzelde Devrekani’de yapılır. Çocukluğumuzdan beri severek tükettiğimiz büyüklerimizin bizlere yaptığı bu hoş tatlıyı, ilimize gelen misafirlerimizin de tatması için herkesi Devrekani’ye bekliyoruz”

“Akrabalarıma ve tanıdıklarıma yedirip, kargo ile de gönderiyorum”

Küçüklüğünden beri annesinin cırık tatlısından yapıp kendilerine yedirdiğini anlatan Satiye Karagöz ise, şunları kaydetti: “Benim küçüklüğümden beri annemler bu cırık tatlısından yaparlar. Akşam evimize gelen misafirlere çoğunlukla yaparlardı bu tatlıyı. Önce evimize gelen misafirlere hindi banduması yapardık, sonra tatlı olarak cırık tatlısını ikram ederdik. Bende, bu tatlının yapılışını babaannemden öğrendim. Bende evde arada bir bu tatlıdan yapıyorum, hem çocuklarıma da öğretiyorum. Bu tatlıyı severek misafirlerimize, akrabalarıma ve tanıdıklarıma yediriyorum. Çokta hoş bir lezzeti var, dıştan gelen akrabalarımıza bu tatlıdan tattırıyoruz. Dışarıdan gelenler yediklerinde bu tatlıyı çok seviyorlar. Dışarıdan fazla sayıda insan özellikle bu tatlıdan yemek yemek için Devrekani’ye uğruyorlar. Herkese cırık tatlımızdan ikram ediyoruz. Buradan kargo ile akrabalarımıza ara sıra cırık tatlısından da gönderiyoruz”

Kaynak: www.milliyet.com.tr