Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş, bazı seslerden rahatsızlık dinlemek olarak tanımlanan mizofoni rahatsızlığı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Misofoni hastalığının Yunanca'da dehşet etmek ve ses kelimelerinin birleşimiyle oluşturulduğunu gösteren Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş, "Bu hastalıkta kişinin kayıtlı seslere toleransı azalmış oluyor. Çiğneme, yutma, derin nefes alma, ağız şapırdatma, klavyede yazı yazma, parmakların masaya vurulması ve takırtılı sesler bu rahatsızlıkta en fazla rahatsız eden seslerin başında geliyor. Bu gibi seslerin iki taraflı özelliği başlıca tekrar eden sesler olmasıdır. Misofoni hastalarının bu seslere tepkisi çoğunlukla küplere binme ya da huzursuzluk duygusal biçiminde oluyor ve bu seslerden kaçınmaya veya kaçmaya çalışıyorlar.” dedi.

9-12 yaşlarında başlıyor

Mizofoni hastalığının daha fazla kadınlarda görüldüğüne dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş, "Hastalığın sebebi bilinmiyor oysa keza nörolojik keza de psikolojik bir bozukluk olarak değerlendiriliyor. Mizofoni sıradan olarak 9-12 yaşları arasında başlıyor. Yapılan incelemeler, beynin bazı bölümlerinde aktivitenin daha pozitif olduğu gösteriyor. Obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete bozukluğu ve tourette sendromunun mizofoni hastalarında çoğunlukla beraber görülen hastalıklar olduğunu söyleyebiliriz. Hem kulak çınlaması olan kişilerde de mizofoni çok görülüyor.” diye konuştu.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş, mizofoni hastalığı için üstünde kararlaştırılmış bir tedavi yöntemi olmadığını oysa bilişsel davranışçı terapi ve duyarsızlaştırma terapisi gibi terapi yöntemlerinin başarılı olabileceğini söyledi.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/klavye-sesinden-rahatsizsaniz-mizofoni-hastasi-olabilirsiniz.html