Konjonktivit; göz akının transparan tabakasının cerahat kapması neticesinde oluşmaktadır. Hastalık, favori kızarıklığa niçin olduğundan, kırmızı göz şeklinde de bilinmektedir. Alerji, virüs, bakteri gibi türlü nedenlere tabi şekilde oluşacak bu rahatsızlık, kimi durumlarda bulaşıcı olabilmektedir. Bulaşıcı olan kişinin, hijyen şartlarına uyması, kendini izole etmesi gerekir. Hastalığın tedavisi, rahatsızlığa neden olan unsura yan olarak yapılır. 

 Konjonktivit Nedir? 

 Alerjik konjonktivit; epeyce sık rastlanan alerjik göz rahatsızlığıdır. genelde çocuklukta başlar. İnsanların az daha yüzde on beşinde alerjinin birkaç türü görülebilir. Etrafla ilk elden temasından ötürü göz, alerjik rahatsızlıklara daha sık maruz kalabilir. Gözlerde; kaşıntı, yanma, batma, çapaklanma, ışığa aleyhinde hassasiyet, kızarıklık, sulanma, görme bozukluğu ortaya çıkabilir. Göz kapakları hafif şişebilir. Kornea birçok zaman sağlamdır ve bireyin görmesi etkilenmez. bunun dışında; aksırma, kaşıntı, burun akıntısı, alerjik rinit belirtileri de olabilir.

 Konjonkivit Belirtileri Nelerdir? 

 Konjonktivit bulguları aşağıdaki gibi olacaktır;

 - Kaşıntı,

 - Çapaklanma,

 - Sulanma,

 - Gözlerin kızarması,

 - Gözlerde batma veya yanma,

 - Göz kapağındaki çeper yapısında şişkinlik,

 - Kirpiklerde oluşan irin,

 - Gözde ışığa karşısında duyarlık,

 - Gece boyu gözden akıntının gelmesi olarak sıralanabilir. 

 Konjonktivit Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Konjonktivit hastalığının tedavi biçimi; gözde enfeksiyona sebep olan unsura kadar düzenlenmektedir. Viral olan enfeksiyonların herhangi spesifik tedavisi yoktur. aynı zamanda hekim, şikayetleri azaltacak ve enfeksiyon geçene kadar sıcacık hissedilmesini sağlayacak bir takım ilaçlar nasihat edebilir. Bakteriden kaynaklanan durumlar için antibiyotik tedavisi verilir. 

 Alerjik konjonktivitte göz damlaları ile alerjinin sebep olduğu kızarıklık ve kaşıntı giderilir. Kişinin doktoru alerjiye karşı ilaçlar verebilmektedir. Kuru göze bağlı şekilde tahriş oluşmuşsa, göz suni gözyaşı ile nemlendirilir. başkaca kimyasal maddelerin göz ile teması sonucunda, gözler şimdi bol su ile yıkanmalıdır. 

 çoğu kez, bu hastalığın hangi türüne sahip olunduğunun anlanması epeyce güçtür. Bu rahatsızlık çare edildiğinde daimi hasarlar bırakmadan iyileşirler. Fakat tedavide geç kalındığı takdirde ya da hasta ilaçlarını, göz damlalarını kullanmazsa durum önemli bir hal alabilir. Bulgular, birkaç gün içerisinde geçmiyorsa, gözlerde tahriş olma, kırmızılık varsa göz muayenesi olmak önerilir. Kontakt lens kullanan kişilerin, iyileşene kadar lens yerine gözlük kullanmaları da önerilmektedir. 

 Konjonktivit Hastalığı Nasıl Önlenir?

 Bakteriyel ve viral olan konjonktivitler; çok bulaşıcı hastalıklardır. İnsandan insana basitçe bulaşabilmektedir. Hastalığın yayılımını ve salgın haline gelmesini durdurmak namına özellikle enfekte bireyin uygulayacağı kolay adımlar bulunur. Bunlar; 

 - Lens kullanmanın hekimin tavsiye ettiği süre her tarafında kullanılmaması,

 - Yastık kılıfı ve çarşafların sık bir şekilde değiştirilmesi,

 - Peçete, havlu gibi kişisel bakım ürünlerinin tek kişi olarak kullanılması,

 - Hamam ve havuz gibi yerlerin kullanılmaması,

 - Tek gözdeki enfeksiyonun dinç göze bulaşmamasını durdurmak namına ellerle gözlerle dokunulmaması,

 - Gözden gelen akıntıların temiz bezlerle silinmesi,

 - Ellerin minimum 20 saniye baştan başa sabunlu suyla yıkanması, el yıkanmanın muhtemel olmadığı zamanlarda en düşük yüzde 70 içki içeren dezenfektanla ellerin temizlenmesi,

 - Rimel, likit, far gibi göz makyajında kullanılan ürünlerin yalnızca biri tarafından kullanılması olarak sıralanabilir. 

 Bu şekilde konjonktivit hastalığından korunmak olası olabilir. 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/konjonktivit-nedir-belirtileri-nelerdir-konjonktivit-tedavisi-nasil-yapilir-6433228