Çok yumuşak bir tadının bulunması ve adeta her yemek ile düzenli olması körinin günümüzde bu değin yaygın seçim edilme nedenidir. Köri sosu veya köri baharatı ayrıca Türk yemekleri ile de düzenli olup ikisi arasında bir kombinasyonu tutmak mümkündür.

 Köri Nedir, Nasıl Yapılır? 

 Köri yukarıda da bahsedildiği gibi bir baharat olup farklı malzemeler ile sos haline getirilmesini mümkündür. Et, tavuk, makarna ve daha çoğu yemek ile uyumlu olan köri yumuşak yenilişi ile dikkat çeker. Köri sosunu yaparken gereklilik duyulan malzemeler

ZencefilKişnişKaranfilKimyaBiberHint ceviziZerdeçalSumakKöri ağacı 

 Yukarıda yer alan bitkiler ve baharatlar bir bir toz haline getirilip karıştırıldıktan daha sonra elde edilen baharat köri haline gelir. Burada dikkat edilmesi gereken şey hazırlanan karışımın parlak ve sarı bir renge sahip olmasıdır. Ayrıca köri baharatını hazırlarken damak tadınıza tarafından acı ve yoğun olmasını sağlayabilirsiniz.

 Köri Baharatı ve Köri Sosu Nerelerde Kullanılır?

 Köri baharatı günümüzde en fazla tavuklu yemekler de seçim edilir. Bunun nedeni fleto indirimli olan tavukların köri baharatı ve krema ile çabuk bir şekilde marine edilip servise hazır hale gelmesidir. Ayrıca köri baharatı hazır krema ile karıştırıldıktan sonradan penne ve et soslamak için de yaygın olarak kullanılır. Sadece tat bakımından değil sunum ve koku açısından da yemeği iyileştiren köri sosu günümüzde en çok tercih edilen baharatlar arasındadır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/kori-nedir-nasil-yapilir-kori-baharati-ve-kori-sosu-nerelerde-kullanilir-6439002